Indignació entre lletrats pels “atacs a la llibertat de l’exercici de l’advocacia”

Advocats que intervenen en el ‘cas BPA’ i d’altres que no hi tenen cap relació plantegen accions davant les ingerències mediàtiques i del Consell Superior de la Justícia

-
-
Diversos advocats del Principat, implicats i no implicats en les causes derivades del ‘cas BPA’, estan estudiant accions de repulsa davant el que consideren atacs mediàtics i del Consell Superior de la Justícia a la llibertat de l’exercici de l’advocacia. I davant dels quals, hi ha una “omissió en la defensa de l’exercici professional” per part del col·legi professional, segons el nucli dur dels lletrats indignats. L’ens presidit per Sophie Bellocq manté un sepulcral silenci immers en una notable divisió dins de la seva junta directiva.

Els darrers missatges llançats pel president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, en relació a la possibilitat de promoure una reforma legal per facilitar per exemple, que els batlles puguin substituir temporalment els magistrats, i que algunes altres veus mediatitzades no pas del CSJ mantenen que es podria aprofitar per arribar a establir penes que poguessin comportar l’empresonament dels lletrats en cas que duguin actuacions que es puguin interpretar com a maniobres dilatòries volgudes dels processos judicials han causat una notable alarma entre molts dels professionals del Dret que exerceixen al Principat, que consideren que més enllà d’actuacions puntuals i concretes emparades sempre en l’actual cos normatiu, s’està criminalitzant tot el col·lectiu i s’està intentant influir en les decisions judicials. Entenen, a més, que hi ha una “intromissió il·lícita” en l’exercici disciplinari que pertoca, si escau, a l’òrgan col·legial.

Els darrers dies, i especialment després del fet que la sala penal del Tribunal Superior hagi acceptat la recusació del president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, com a magistrat jutjador de totes les causes derivades del ‘cas BPA’, hauria incrementat, més encara, la pressió contra els advocats que defensen processats en aquella causa. Arran d’això, i del reforç mediàtic que experimenten alguns dels posicionaments de la cúpula judicial, un grup de lletrats estan plantejant l’impuls d’actuacions per fer evident el seu malestar i per mirar que a partir de les iniciatives que es puguin emprendre el Col·legi d’Advocats d’Andorra també es mobilitzi. 

Els juristes que s'estan organitzant consideren que fins ara el col·legi professional ha fet una “omissió del seu deure de defensa de l’exercici professional”

Consideren, els advocats indignats, que les agressions que està sofrint el col·lectiu són hores d’ara ja intolerables i que els diversos poders tradicionals -legislatiu, executiu, judicial- s’estan aliant per condicionar procediments en funció d’interessos que van més enllà de l’estricte respecte a la llei. Els constants missatges que està llançant el Consell Superior però, també, fins i tot, cada vegada més sovint altres representants dels organismes jurisdiccionals o polítics amb ascendència sobre la regulació legal, són “intimidatoris”, segons les fonts, i “pretenen condicionar”, amb la qual cosa s’està “destruint una base fonamental de qualsevol Estat de Dret i de qualsevol democràcia”.

No està clar què farà el Col·legi d’Advocats i la seva junta directiva. Fins ara, quan s’ha intentat adoptar alguna decisió relacionada directament o indirectament amb la situació, s’ha hagut d’aparcar perquè hi ha una clara divisió dins l’ens professional. Una part important dels advocats que lideren el col·legi participen professionalment en el ‘cas BPA’. I ho fan, en molts casos, representant les mateixes institucions que estan exercint la pressió condicionadora. D’aquí el mal de cap de tots plegats.



 

Una piulada amb molta requesta

Un dels primers advocats que han mostrat, irònicament, la seva sorpresa i alhora indignació pel comportament que estan tenint alguns organismes oficials és Josep Antoni Silvestre, que aquest dissabte, a través d’una piulada, deia sentir-se “perseguit”. Silvestre ha recusat diversos batlles i magistrats (entre ells el finalment apartat Josep Maria Pijuan) en defensa dels quatre clients que té processats en el marc de la causa BPA. Silvestre entén que no fa res més que defensar els seus representats davant una envestida judicial que, tot sovint, no atendria a raons ni estaria legalment motivada. La piulada, en forma de felicitació de Nadal com aquell qui diu, ha tingut un notable impacte (més de 12.000 impressions) en ser replicat, entre altres, pel mediàtic advocat xilè Gonzalo Boye. Boye i Silvestre mantenen una col·laboració professional en el marc d’un afer que no ha transcendit però que va portar fa poques setmanes l’advocat defensor de Carles Puigdemont, entre altres, al Principat d’Andorra.



 

Comentaris

Trending