Govern d'Andorra: víctima o botxí? Què sabia Toni Martí al març del 2015?

Comentaris

Govern d\'Andorra: víctima o botxí? Què sabia Toni Martí al març del 2015?
Govern d\'Andorra: víctima o botxí? Què sabia Toni Martí al març del 2015?

per Joan A. DEU

El cap de Govern va actuar decididament el 9 de març del 2015. Tot just abans de ser publicada la nota del FinCEN, el senyor Antoni Martí va adreçar una clara instrucció política al fiscal general de l’Estat. (Podeu veure en aquest enllaç la carta que apareix al sumari de la causa BPA)

La denúncia del FinCEN bàsicament alertava que diversos empleats de la BPA van cobrar per blanquejar i permetre operar a diverses organitzacions criminals. En aquest estadi era lògic prendre les mesures d’investigació que a la Justícia li semblessin oportunes. I així va començar la instrucció per part de la Batllia de la causa més àmplia i voluminosa de la història judicial andorrana.

Després de divuit mesos d’investigació, l’aute de processament de la batlle Canòlic Mingorance descarta absolutament la possibilitat que cap empleat de BPA hagués cobrat per blanquejar. Però al contrari que el FinCEN, que una vegada va ser coneixedora de la realitat va retirar la seva nota, la Justícia al Principat continua perseguint el delicte i la criminalització de 25 empleats de BPA. amb el clar objectiu de desprestigiar l’entitat, els seus accionistes i donar justificació tàcita al desgavell generalitzat provocat per la intervenció d’una entitat líquida i solvent, on a data d’avui continuen els seus clients sotmesos a un ‘corralito’ més típic d’altres latituds, que d’un país que forma part del Consell d’Europa i que aspira a guanyar-se la credibilitat de nous inversors internacionals.

Acreditada i reconeguda per tothom l’’Operació Catalunya’ del govern de Mariano Rajoy, incloses les coaccions i extorsions, que va denunciar el senyor Higini Cierco a la Batllia el passat 18 d’agost, cal preguntar-se quina és realment la posició del Govern d’Andorra. 

O bé el Govern andorrà és una víctima més de les clavegueres de l’Estat veí o bé va ser un còmplice polític i fàctic del govern Rajoy.

A les diverses reunions dels dos líders polítics durant els dos darrers anys realment mai no s’ha parlat del ‘cas Pujol’?

Si tan clara és la veritat, si realment no tenim res a amagar i el Govern és una víctima més de les males ‘praxis’ del ministeri d’Interior espanyol, ¿a què esperem per trobar una entesa interna i passar decididament a defensar els interessos de tots els andorrans?

Veurem quanta informació més ha de sortir a la llum perquè algú rectifiqui. La fractura social és evident i els polítics no són eterns: hi són temporalment per gestionar les aspiracions de més benestar d’un poble, que està cansat del ‘cas BPA’, del Mariano Rajoy i, potser també, del senyor Antoni Martí.

Comentaris

Trending