Jover admet que, sense inflació, els ingressos per IGI només haguessin crescut fins a uns 33 milions

El ministre de Finances admet que, recuperació econòmica a banda, la recaptació tan elevada d’aquesta figura tributària al primer trimestre es deu a l’increment de preus i que ajuda a controlar el dèficit del Govern

Edifici administratiu de Govern.
Edifici administratiu de Govern. Altaveu

Jover ha celebrat el bon comportament de l’Impost General Indirecte (IGI) al llarg de l’actual exercici. El ministre de Finances ha posat en relleu que els ingressos aconseguits amb aquesta figura, que superen, de llarg, les previsions inicial, es deuen en gran part a la inflació. També ha apuntat que aquesta recaptació permetrà que el dèficit no s’escapi de les mans, fins i tot malgrat el programa de mesures anunciat per intentar pal·liar els efectes de l’esclat de la guerra a Ucraïna.

Entre gener i març, l’IGI ha suposat per a l’Estat més de 46 milions d’euros, una xifra molt superior a la prevista i a la que es recaptava en períodes similars en anys anteriors a la pandèmia. Jover ha atribuït el resultat a “dos factors”. Per un costat, “la mateixa inflació”. Per l’altre, “la bona activitat econòmica”. En aquest sentit ha recordat la dada de creixement del PIB en aquest primer trimestre: 17,4%.

L'IGI ha suposat un fort increment de recaptació per al Govern.

Relacionat

La recuperació econòmica i la inflació enfilen a nivell rècord els ingressos per IGI

Tot i això, Jover ha reconegut que només amb la recuperació econòmica, sí que hi hagués hagut un increment dels ingressos, però no pas tants com s’ha generat. “Sense l’efecte de la inflació, estaríem en dades similars a les del 2019”, ha indicat. Per tant, sobre uns 33 milions. Així doncs, els 13 restants fins als 46 han estat provocats per l’increment de preus, especialment pels carburants.

El ministre de Finances ha admès també que aquests diners són molt benvinguts a Govern. “Gràcies a aquest bon comportament hem pogut presentar el projecte d’equilibri associat amb el programa d’ajuts i hem pogut iniciar una sèrie de projectes no previstos”, ha comentat. Malgrat això, hi haurà més dèficit: de 26 es passa a superar els 30 milions. Ara bé, una pujada més moderada de la que s’hauria viscut amb un IGI més normal.

Jover també s’ha mostrat satisfet dels resultats de la taxa verda en el seu primer trimestre d’aplicació, 2,54 milions. “Ens ajudarà a finançar el programa associat al transport públic i també altres accions com el pla Renova. És positiu que puguem ser cada cop més verds i sostenibles”, ha destacat.

Comentaris (3)

Trending