Filloy assegura que les pensions més baixes s’incrementaran entre un 16 i un 19% al llarg de la legislatura

El Consell General aprova la llei de mesures sobre el mercat de l’habitatge i per incrementar el poder adquisitiu

El ministre d'Afers Socials i Habitatge, Víctor Filloy, en una compareixença recent.
El ministre d'Afers Socials i Habitatge, Víctor Filloy, en una compareixença recent.

El Govern preveu que, al llarg d’aquesta legislatura, i sempre de forma gradual, les pensions més baixes es puguin incrementar de forma important. El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy ha avançat que al llarg dels quatre anys l’augment podria ser d’entre el 16 i el 19%. Així ho ha explicat durant el debat al Consell General del projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu, que ha estat aprovat. Per tant, al llarg de l’any vinent, entre altres mesures s’apuja el salari mínim a 1.083 euros, es congelen els lloguers que finalitzen el 2020 o es redueix el termini de preavís per deixar un pis.

Filloy ha fet l’anunci en el marc del debat d’una de les reserves d’esmena presentades pel grup parlamentari socialdemòcrata al text. En concret, la que feia referència a incrementar en un 8,3% -i no només en un 3,2% com apuntava la llei inicial- aquelles pensions inferiors al salari mínim. Això equivaldria, han defensat des del PS, a establir una tretzena paga. La proposta, tal com ja va passar en comissió, ha estat refusada per la resta de bancades (les tres de la majoria governamental i Terceravia).

Ha estat en la discussió d’aquest punt quan Filloy ha volgut remarcar que, de voluntat d’apujar pensions, “tots en tenim”. La diferència (com en altres punts com ara els sous més baixos) és la manera. “El nostre compromís és augmentar-les de forma progressiva fins a cobrir aquesta tretzena paga”, ha indicat. De fet, ha assegurat, es pot acabar anant més enllà. “Entre el que ja es va fer l’any passat, el que es fa ara i el que tenim previst pels anys vinents, pot ser d’entre el 16 i el 19%”, ha afirmat.

La proposta progressiva no ha convençut, però, al PS. López ha defensat que la dels socialdemòrates “és una petició justa” i ha volgut recordar que “la va demanar el Raonador del Ciutadà”. A banda, ha assegurat que el cost és, al seu entendre, perfectament assumible –serà el Govern qui ho assumeixi via pressupost i no pas la CASS-. “La diferència entre el que proposem i el que volen vostès és tot just d’1,1 milions d’euros”, ha assegurat el conseller general, tot demanant-se “quan trigar el ministre Torres a gastar-se això en estudis que no van enlloc”.

Les pensions baixes han estat només un dels punts d’un llarg debat, on el PS ha defensat fins a cinc reserves d’esmena més (composició taula de l’habitatge, canvis en les pròrrogues dels contractes, increment del salari mímim, augment dels sous per sota els 24.000 euros anuals i creació d’un registre de la propietat). Totes elles han estat refusades, enmig d’acalorades discrepàncies on no han faltat contínues referències a les eleccions comunals del diumenge. Sobre els increments dels sous, per cert, la postura de la majoria ha estat la mateixa que amb les pensions. Hi ha voluntat de fer-ho però també progressivament, ja que, en cas contrari, hi hauria una forta tensió sobre les empreses del país. El conseller general ‘taronja’ ha afirmat que, pel que fa al mínim, se situarà a final de mandat en 1.250 euros mensuals.

La llei global s’ha aprovat amb els vots favorables dels grups de la majoria mentre que PS només ha donat suport a alguns dels articles, com el que estableix la pròrroga dels contractes que hagin de vèncer o la reducció del termini per deixar un pis llogat i s’ha abstingut amb la resta. Terceravia s’hi ha oposat a tots. Entre altres punts impulsa una congelació dels lloguers, punt amb el qual López ha volgut insistir que, al seu entendre, conté el “pla ocult” de permetre en anys posteriors una pujada més importants, aspecte que, des de DA, Carles Enseñat ha negat tot criticant que “parli d’una teoria de la conspiració” i  s’ataqui la taula d’habitatge.

El text renova la mesura de prorrogar aquells lloguers que finalitzessin amb el nou any. Sobre aquesta iniciativa, Enseñat ha volgut remarcar que es farà tants anys com calgui fins que la situació hagi millorat. Això ha provocat les crítiques de Joan Carles Camp, de Terceravia, per a qui aquesta actuació acabarà sent contraproduent pel mercat de lloguer.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending