Espot justifica els moviments bancaris del 10 de març per la compra d'un vehicle i Liberals reclama explicacions clares

Comentaris

Espot justifica els moviments bancaris del 10 de març per la compra d\'un vehicle i Liberals reclama explicacions clares
Espot justifica els moviments bancaris del 10 de març per la compra d\'un vehicle i Liberals reclama explicacions clares

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha justificat els moviments dineraris que hi hauria hagut als comptes d’ell i de la seva família a BPA a l’entorn de les dates de la intervenció del banc i ha assegurat que es van deure a operatives ordinàries i a l’adquisició d’un vehicle i que res tenien a veure amb la possibilitat d’haver tingut informació privilegiada. El digital espanyol OKDiario publicava aquest dijous que pocs dies o hores abans de la intervenció de BPA hi havia hagut moviments bancaris dels ministres Jordi Alcobé i Xavier Espot. En relació a això, el secretari general de Liberals d’Andorra, Amadeu Rossell, ha reclamat “explicacions clares” per “posar fi als escàndols”.

Espot ha explicat que el matí del 10 de març el seu pare va fer una retirada d'efectiu de 10.000 euros -que corresponien a l'1% del total dels dipòsits de la seva família nuclear- per tal de poder operar amb la normalitat habitual i també va realitzar un traspàs de 80.000 euros per pagar un cotxe de la marca Porsche que tenia encomanat i que va arribar aquell mateix dia. Posteriorment, després de la compareixença del cap de Govern, "i quan tothom a Andorra ja sabia perfectament què estava passant”, el seu pare va retirar una part important del seu compte, i també va fer el mateix al compte del ministre, del qual era apoderat i que no havia usat pràcticament mai. Quan Espot va saber-ho, va decidir retornar els diners -que ascendien a 70.000 euros- a BPA "perquè com a ministre tenia el deure ètic de fer una mostra de confiança cap a l'entitat intervinguda”.

Espot ha afirmat que “qualsevol persona amb dos dits de front no es pot creure que sabíem de la intervenció i que ens en vam aprofitar”, tot recordant que la seva família, després de la família Cierco, era la que tenia el paquet accionarial més important a BPA. “S’imaginen el perjudici econòmic” que han sofert a casa seva, s’ha demanat el titular d’Interior i Justícia tot afegint que des del càrrec que ocupava va defensar “l’única decisió que es podia prendre”, és a dir, la intervenció del banc, tot vetllant per l’interès general per sobre del particular malgrat que en aquest cas li anés en contra. Ha recordat que si hagués tingut informació privilegiada i l’hagués volgut utilitzar la seva família hi havia comptes més importants ens ens “haguéssim focalitzat”.

El titular d’Interior ha fet una crida perquè “tots plegats haurem de fer una reflexió” perquè s’està anant cap a “un camí perillós de difamacions i calúmnies”. I després d’assegurar que totes les informacions que estan apareixent intenten “desestabilitzar el Govern” mirant d’“articular un discurs al tomb de quatre coses mal articulades”. Demanat si pensa emprendre accions legals contra la publicació espanyola que va fer-se ressò dels moviments bancaris ha explicat Espot que malgrat que ho analitzarà, en una primera lectura de la informació ja està prou ben travada com perquè la redacció estricta no pugui ser jurídicament atacable.

Explicacions i responsabilitats

El secretari general de Liberals d’Andorra, Amadeu Rossell, ha qualificat de “repugnant” la situació política del Principat. I hi ha afegit que "si algú es pensa que ens agrada aquesta situació va molt equivocat, no ens agrada gens" i ha exigit que es posin fi als escàndols que apareixen contínuament. Per això, Rossell creu que "el que cal és donar explicacions immediatament i assumir responsabilitats si s'escau" en referència a les darreres notícies del 'cas BPA' a les quals apareixen els noms de dos ministres del govern Martí que haurien aprofitat informació privilegiada per fer moviments dels seus fons i els seus diners just abans de la intervenció de l’entitat.

En un comunicat de la formació política, s’explica que per Rossell ha arribat l'hora "d'acabar amb els silencis, l'obscurantisme i el secretisme" i ho reclama en favor del país, "Andorra no s'ho mereix". És per això que el secretari general dels Liberals d'Andorra ha demanat als ministres que s'expliquin: "La senyora Mateu va donar explicacions –sense gaire èxit, però en va donar– esperem que els ministres també ho facin". El comunicat s’ha emès gairebé al mateix temps que Espot justificava els moviments bancaris de la seva família.

Per últim, Amadeu Rossell, no ha volgut passar per alt la utilització "alegre" que aquests darrers dies s'ha fet de la paraula difamació i ha advertit que "aquesta paraula té connotacions jurídiques" i els ha convidat a "que si creuen que se'ls ha difamat que ho portin a batllia" tot indicant que "si no és així que mesurin les seves paraules".

Fotografia: agència ANA

Comentaris

Trending