Espot anuncia el tancament de tots els establiments menys benzineres, farmàcies i alimentació

S'ha acordat  la concessió de crèdits tous a les empreses que ho necessitin amb l'aval del Govern fins a un valor de 60 milions d’euros

-
-
El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat aquest divendres el tancament de tots els establiments menys els d'alimentació, les farmàcies i les benzineres. A més, també ha avançat un acord amb l'Associació de Bancs per a un programa de crèdits tous a les empreses amb problemes de liquiditat per culpa de la crisi del coronavirus de fins a un total de 60 milions d'euros. A més, mitjançant una llei òmnibus que es vol tramitar d'urgència al Consell General s'adoptaran mesures per afrontar la situació en l'àmbit laboral i de la seguretat social.

Espot ha destacat que "estem davant d'una situació que posarà a prova la nostra maduresa i capacitat de resistència com a societat i com a país. S'han adoptat les mesures necessàries i ho hem fet des de la serenitat i la responsabilitat, però també des de la determinació i la fermesa". El cap de Govern, ha comentat que l’evolució de les xifres de contagi als països del nostre entorn, i el risc que aquesta situació es reprodueixi a Andorra han portat a l'executiu a adoptar un nou paquet de mesures.

Per aquest motiu, a partir d'aquest dissabte es tancaran tots els establiments d'oci i lleure, restaurants i bars i comerços, tret dels que proporcionin productes de màxima necessitat: farmàcies, alimentació i benzineres. S'ha acordat  la concessió de crèdits tous a les empreses que ho necessitin fins a un valor de 60 milions d’euros, i amb el Govern com a avalador.

El cap de Govern afirma que la situació creada pel coronavirus ha de mostrar “la maduresa d’Andorra com a poble, el seu esperit de corresponsabilitat i solidaritat i els seus valors fraternals es remunten segles enrere. Ara tenim l’oportunitat de demostrar-ho”

S'ajornaran o fraccionaran els impostos i taxes, sigui de l'administració central o dels comuns. El cap de l'executiu ha afegit que “donarem la cobertura social apropiada a les persones en situació de baixa per detecció o sospites de Covid-19". També és mobilitzarà el personal de l'administració per qualsevol tasca que sigui necessària. En matèria laboral, ha anunciat que s'adaptarà la legislació per tal que, garantint sempre la percepció del salari, tant les persones assalariades com les empreses es reparteixin de forma equitativa les conseqüències de l’aturada de feina pel tancament o la reducció d’activitat.

Espot ha subratllat l'ajuda rebuda per part del sector privat, els autònoms, els professionals i les empreses "per adaptar-se a la situació sobrevinguda". Ha tingut unes paraules d'agraïment per la resta d'institucions de l'Estat i "especialment al personal sanitari i d'emergències davant dies difícils" i ha apel·lat al deure social de facilitar-los la seva tasca i contribuir a una gestió de la crisi ordenada. S'ha referit al Dia de la Constitució, que caldrà celebrar enguany diferent: “la maduresa d’Andorra com a poble, el seu esperit de corresponsabilitat i solidaritat i els seus valors fraternals es remunten segles enrere. Ara tenim l’oportunitat de demostrar-ho”.

Posteriorment, el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha precisat que aquells establiments tipus despatx (jurídic, immobiliària, assegurances) no hauran de tancar, com tampoc ho faran els bancs tot i que adoptant mesures de prevenció i envien la gent a casa, a fer teletreball, sempre que es pugui. Es vol evitar el màxim contacte amb el públic en general. També se suspèn l'activitat judicial excepte les guàrdies de totes les branques jurisdiccionals. Jover, que ha assegurat que FEDA o Andorra Telecom tenen els seus plans de contingència per garantir el subministrament de dos serveis que ja han esdevingut bàsics, no ha aclarit si hi haurà limitacions en l'adquisició de productes de primera necessitat o si el Govern adoptarà mesures per evitar l'encariment sobrevingut d'algunes mercaderies o l'estocatge d'aquestes. Tampoc no s'ha aclarit, per exemple, si s'atura la construcció.

 

Documents

Comentaris (15)

Trending