L’Andorra no s’aixeca de les patacades i torna a caure a l’últim minut davant l’Amorebieta

Un gol de Bustinza als últims minuts deixa molt tocats als de Sarabia (0-1), que han controlat estèrilment un partit sense crear massa perill

L'acció més polèmica del partit ha involucrat a Jandro i Bustinza.

Ni sortir del descens, ni igualar als rivals directes per la permanència. Un gol de Bustinza als últims minuts del temps reglamentari ha acabat d’enfonsar un Andorra que no acaba de refer-se de cap patacada (0-1). Aquest cop ha estat el cuer, l’Amorebieta, qui s’ha emportat tres punts d’or de l’Estadi Nacional per apretar encara més la zona de descens i seguir embolicant als de Sarabia.

Seguint la línia dels últims partits, l’Andorra ha tornat a formar amb tres centrals per deixar els dos carrils a Iker Benito i Pampín, ben oberts a la banda durant les primeres accions. Iván Gil ha tornat al mig del camp en substitució de Molina, que ha estat guardonat pels seus 100 partits amb la tricolor, i a dalt, Pombo i Scheidler eren els encarregats de liderar l’atac.

Es palpava en l’ambient del Nacional la tensió existent entre dos conjunts que tanquen la cua de la classificació. L’Andorra s’ha pres amb tranquil·litat els primers quinze minuts, controlant el joc des de la possessió i mostrant valentia en els últims metres. Tot això, sense precipitar-se massa en la pressió, conscients que encaixar un gol en aquesta categoria posa les coses molt difícils.

Ha estat qüestió de moure constantment, de costat a costat, el bloc defensiu de l’Amorebieta per trobar-hi algun espai. Llavors és quan ha arribat la primera ocasió de l’Andorra, en un xut sense perill que Bover ha enviat massa alt. Mentrestant, anar tocant i a esperar alguna transició per aconseguir crear perill a l’esquena dels visitants.

L’única manera d’intentar-ho era amb un xut llunyà. Jandro ho ha intentat en un parell d’ocasions que el debutant Magunagoitia ha aturat sense problemes. Més complicat ho ha tingut en un contracop liderat per Iker Benito al 27’. L’extrem navarrès ha arrencat la moto per arribar a la línia de fons i posar una centrada que Iván Gil ha rematat massa centrada de Magunagoitia.

Amb el pas dels minuts, l’Andorra ha aconseguit tancar a l’Amorebieta a la seva pròpia àrea. Scheidler podria haver avançat als tricolors a l’aprofitar una passada de Bover que ha rematat acrobàticament sense massa sort. Tot i el domini, el que més interessava als de Sarabia ha consistit a treure l’Amorebieta de la seva zona de confort.

La polèmica ha arribat poc abans del descans. Una conducció de Jandro dins l’àrea ha acabat amb el migcentre abatut per Bustinza. L’acció podria haver estat penal, però l’àrbitre ha considerat que el contacte no havia estat suficient. Això ha fet treure les urpes a l’Andorra, que als següents atacs ha seguit insistint. Primer ha estat Pombo provant una rematada que Magunagoitia no ha pogut blocar, i després Pampín,  que tornava a disparar als núvols. En canvi, qui ha apuntat més ha estat Dorrio al treure’s un gran xut que ha obligat a Ratti a lluir-se en l’última jugada de la primera part.

El segon temps ha arrancat sense massa canvis. L’Andorra en disposició de seguir obrint el camp per trobar espais i l’Amorebieta més conservador. Un refús d’Etxeita que gairebé s’anota en pròpia ha estat el primer ensurt que s’han emportat els bascos. Els de Jandro Castro han optat per deixar córrer el temps i només la mobilitat de Dorrio incomodava a la defensa tricolor.

Bover ha tornat a posar a prova als visitants amb una volea que ha obligat el refús de Magunagoitia. S’hi ha tornat l’Amorebieta després d’una cavalcada de Dorrio, beneficiat per la relliscada de Pampín, que ha acabat salvant Vilanova en una acció providencial. Poc li ha interessat a l’Andorra que s’abaixés el ritme del partit, sobretot perquè això donava opcions a l’Amorebieta d’estirar-se i provar de rascar premi en algun apropament.

Els estava costant als tricolors trobar situacions clares de perill, un fet que ha obligat a Sarabia a moure la banqueta. Karrikaburu ha entrat per donar descans a Pombo i carregar l’atac amb dos davanters en els últims vint minuts. Així ho han fet quan han pogut, doncs l’Amorebieta no s’ha donat per mort i també jugava les seves cartes.

Als deu últims minuts han començat a arribar les presses de l’Andorra. L’Amorebieta ha tingut el partit on volia i no s’ha impacientat en cap moment. Inclús podria haver silenciat completament al Nacional, en una acció on Pastor ha badat i Vilanova ha hagut de rectificar per salvar als seus.

Però el pitjor és que s’han escapat igualment. En una acció a pilota parada, els visitants han posat una centrada a l’àrea i el rebot li ha caigut a Bustinza, que no ha perdonat en el seu remat per obrir la llauna al 89’. L’acció ha estat revisada pel VAR, i posteriorment s’ha validat. Amb diferència, ha estat el gol que més malament ha sabut a l’Andorra. Els de Sarabia s’han tornat a activar a la desesperada i a l’afegit és quan més s’han aplicat de cara al gol. Però era massa tard per anar a buscar un gol que mai ha arribat. L’Andorra torna a emportar-se una gran bufetada, aquesta vegada davant la seva pròpia afició.

FC Andorra: Ratti; Pastor, Vilanova, Marsà (Calvo, 86’); Iker Benito, Bover (Álvaro Martín, 80’), Jandro, Iván Gil (Lobete, 86’), Pampín; Pombo (Karrikaburu, 71’)  i Scheidler.

SD Amorebieta: Magunagoitia; Bustinza, Etxeita (Mier, 75’), Félix, Lasure; Núñez, Carbonell (Yriarte, 75’), Sibo, Morcillo (Edwards, 92’); Dorrio i Unzueta (Jauregi, 69’).

Gols: 0-1 Bustinza (89’).

Targetes: L’àrbitre Galech Apezteguía (Comitè Navarrès). Ha mostrat grogues a Sarabia (37’), Jandro (73’), Marsà (82’) i Pastor (86’). Per part visitant, ha amonestat a Bustinza (34’) i Lasure (61’).

Incidències: Partit disputat davant 2.034 espectadors a l’Estadi Nacional.