Entre les 4 i les 5 de la tarda de dimecres vinent es farà la votació que convertirà Espot en cap de Govern

Si no hi ha cap daltabaix, i vist que el pacte entre demòcrates i liberals avança més o menys bé, no caldria esperar a una segona volta de la investidura, prevista per als dies 21 i 22 de maig

-
-
Xavier Espot sortirà escollit cap de Govern entre les 4 i les 5 de la tarda, aproximadament, de dimecres vinent. Això, és clar, si no surt cap inconvenient en l’assentament del pacte que estan teixint demòcrates i liberals. La junta de presidents del Consell General ha acordat aquest divendres diversos mecanismes de funcionament de la cambra alhora que ha establert el calendari per a la sessió d’investidura. Dimecres vinent a la tarda s’ha de fer la primera votació i, d’entrada, sembla que el candidat demòcrata hauria d’obtenir la majoria absoluta necessària.

En el cas que es necessités una segona ronda, aquesta s’hauria de fer entre els dies 21 i 22 de maig. És a dir, una setmana després de la primera tanda, que està prevista per als dies 14 i 15 de maig, és a dir, dimarts i dimecres que ve. El primer dels dos dies serà el destinat a què els dos candidats, Xavier Espot i el socialdemòcrata Pere López, exposin els seus respectius programes. Tots dos ho podran fer sense límit de temps. Quan acabin sengles intervencions, se suspendrà la sessió que es reprendrà l’endemà, dimecres.

Llavors, cada grup parlamentari, de menor a major representació, tindrà mitja hora per replicar els discursos d’Espot i López i fixar, si escau, el seu posicionament. Després, els propis candidats tindran un quart d’hora per fer les aportacions que creguin convenients i, finalment, els grups disposaran de deu minuts més cadascun per replicar el que considerin escaient. Vist que tant la sessió de dimarts com la de dimecres s’iniciaran a 2/4 de 10 del matí, la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, ha exposat aquest divendres que la previsió és que la votació es faci tot just en reprendre la sessió de dimecres després del dinar, entre les 4 i les 5 de la tarda.

En funció del que triguin cadascun dels 28 consellers es trigarà més o menys a desfer un interrogant que hores d’ara ho sembla poc. Si es manté la sintonia entre demòcrates i liberals més el suport de Ciutadans Compromesos, Espot obtindrà en primera volta la majoria absoluta necessària que ja no farà d’utilitat la segona ronda, tot i que s’ha calendaritzat per si hi ha alguna sorpresa no prevista hores d’ara.

La junta de presidents d’aquest divendres, la primera del nou Consell General, ha servit per establir la ubicació dels consellers a l’hemicicle i dels integrants de la Sindicatura en la mesa presidencial de la cambra i per definir, per exemple, quan cal que els parlamentaris acudeixin al faristol o quan es poden dirigir a la resta de l’arc parlamentari des dels seus seients. La configuració de les comissions legislatives encara haurà d’esperar. Està pendent de les aliances governamentals. Mentrestant, aquest divendres s’ha publicat el darrer Butlletí oficial del Consell en format paper. Entre altres coses serveix per confirmar la continuïtat del jurista Josep Hinojosa com a secretari general del Consell General. 

 

Comentaris (2)

Trending