Enseñat i Bonell lideraran el grup parlamentari demòcrata

La majoria dels electes de DA preferiria arribar a una entesa amb els liberals perquè creuen que Pintat els lligaria massa de mans i peus

Carles Enseñat i Mònica Bonell, amb Xavier Espot al centre, el dia que van presentar les línies programàtiques de Demòcrates.
Carles Enseñat i Mònica Bonell, amb Xavier Espot al centre, el dia que van presentar les línies programàtiques de Demòcrates.
Carles Enseñat i Mònica Bonell, en principi per aquest ordre però s’ha d’acabar de tancar, seran el president i la presidenta suplent del grup parlamentari demòcrata si s’acaba confirmar que a DA li correspon assumir la governabilitat del país. Totes les formacions van reorganitzant els seus grups tenint clar, però, que hi ha un cap de setmana per davant que comportarà molts contactes. Telefònics, informals, de tota mena, per intentar tancar acords.

La major part del grup parlamentari demòcrata preferiria tenir el suport de Liberals d’Andorra (L’A), atès que consideren que un pacte amb Josep Pintat i terceravia els escorarà més cap a la dreta, situació que incomoda a molts dels components del futur grup de DA i, sobretot, que els lligaria més de mans i peus del que ho podrien fer Jordi Gallardo i companyia. Els electes demòcrates es van reunir aquest dijous per conèixer de primera mà, per escoltar de Xavier Espot i Roser Suñé, una valoració de la roda de contactes duta a terme.

Segons les fonts consultades, Espot hauria indicat que no hi ha res tancat i que qualsevol acord no es segellarà fins gairebé al límit del temps preestablert. Tant en el cas de la Sindicatura, primer, com per la investidura, després, malgrat que el líder demòcrata voldria tenir una entesa tancada abans del debat d’investidura per poder realitzar un discurs que ja s’adeqüi a un programa de govern on se sentin confortables totes les formacions que hi hagin de formar part si finalment hi ha un executiu de coalició, que és el que pretén prioritzar DA encara que no està clar que acabi aconseguint.

Espot hauria explicat als seus companys de grup que tot i la duresa mostrada per liberals durant la campanya, en els contactes mantinguts s’han mostrat molt més oberts a escoltar i a arribar a acords que no pas terceravia, que s’hauria mostrat més tancada. Més recelosa de fer qualsevol pas, encara que no hauria pas tancat cap porta a res. Amb Ciutadans Compromesos sembla que l’entesa és molt més senzilla tot i que, ara per ara, no n’hi hauria prou.

En qualsevol cas, però, els demòcrates consideren que tenen un peu i mig, o més i tot, al Govern i, per tant, han començat a organitzar altres qüestions. Així, el grup parlamentari serà liderat per les dues persones que actualment tenen més experiència a nivell legislatiu. Carles Enseñat i Mònica Bonell, aquesta a dedicació exclusiva, encapçalaran el grup. Tots dos ja van coincidir a la Sindicatura durant la primera legislatura demòcrata, l’un com a secretari, l’altra com a subsíndica.

La resta de grups parlamentaris també sembla evident qui els lideraran, encara que tot està a expenses dels possibles pactes o aliances. Així, el grup socialdemòcrata tindrà de president Pere López i de presidenta suplent Rosa Gili. Liberals hauria de ser liderat per Jordi Gallardo i Ferran Costa i, en principi, terceravia tindrà al capdavant Josep Pintat i Joan Carles Camp tot i que tant Josep Majoral com Carine Montaner tenen un bagatge força ampli i podrien assumir qualsevol rol, novament en funció de possibles acords.

Comentaris (3)

Trending