Govern aprova el ‘xec energètic’ de 150 euros per família

Per poder accedir s’haurà d’haver residit més de tres anys al país i no s’haurà de disposar d’ingressos superiors a 1,3 vegades el LECS ni superar el barem de valoració patrimonial

Una caldera de calefacció.
Una caldera de calefacció.

Tal com es va anunciar el passat mes d’octubre, el Govern ha aprovat la creació d’un ajut de 150 euros per unitat familiar per contribuir amb la despesa de la calefacció durant aquest hivern. Per poder accedir a l’anomenat ‘xec energètic’ s’han de complir certs requisits, com el fet de ser resident durant més de tres anys al país, així com no disposar d’ingressos superiors a 1,3 vegades el LECS ni superar el barem de valoració patrimonial.

El ministre Portaveu, Eric Jover, ha assenyalat que la inflació i l’augment del preu dels carburants “ha dificultat molt” la situació econòmica de moltes famílies del país. Per aquest motiu durant l’hivern es posarà en marxa el ‘xec energètic’. Tot i que serà de 150 euros, que sovint pot “semblar poca cosa”, Jover ha remarcat que es continuen atorgant ajuts per a aquelles persones amb recursos mínims, on Afers Socials assumeix, fins i tot, la totalitat de la despesa energètica. Per tant, fora d’aquestes casuístiques extremes, s’ha buscat aquell llindar que “ha estat impactat per la situació, per tal que no sigui tan complicat fer-hi front”.

Per tal de poder accedir a aquest ajut s’han de complir diversos requisits. Jover ha recordat, a més, que s’atorgaran per a la totalitat de la unitat familiar, i no de forma unipersonal. Així, cal que es tingui un permís de residència legal, efectiva i permanent, i acreditar que s’ha estat al país durant més de tres anys. Pel que fa als ingressos, no han de ser superiors a 1,3 vegades el LECS. També s’ha regulat el patrimoni, que no ha de superar el barem. En aquest sentit, Jover ha destacat que “no es vol que sigui una persona que tingui un gran patrimoni, per molt que les rendes siguin baixes”.

En aquest xec, a més, s’ha inclòs una especificitat que quedarà recollida, tot i que Jover ha assenyalat que “no són casos majoritaris”. Es tracta d’aquelles persones que tenen la calefacció inclosa dins del preu del lloguer i que no han patit un increment superior a l’Índex de Preus del Consum (IPC). En el cas que sigui així, i el propietari hagi aplicat una pujada important, es podrà optar a obtenir els 150 euros. A més, les persones que siguin beneficiàries d’una prestació familiar per fill a càrrec, d’una pensió de solidaritat o un ajut econòmic ocasional per a l’accés a l’habitatge de lloguer tindran el xec de forma automàtica.

“Per ser el màxim flexibles, el pagament es farà de forma única”, ha explicat Jover. Es portarà a terme mitjançant una transferència, preferiblement. Per poder fer la sol·licitud es crearà una plataforma telemàtica exclusiva, on s’ompliran els formularis “que seran senzills, per no complicar-ho”. Malgrat això, també es podrà dur a terme el procediment al departament de tràmits, als Serveis Socials d’Atenció Primària de la parròquia de residència o al Servei d’Atenció Immediata del ministeri d’Afers Socials. El termini per les sol·licituds serà de l’1 de desembre fins al 31 de gener de 2023.

 

Comentaris (15)

Trending