FEDA manté que els tres propers mesos seran cabdals per decidir si la ‘tarifada’ serà del 15% o més

Moles reconeix que el 15% sol·licitat d’augment del preu de l’energia preveia un tercer trimestre del 2022 millor del que ha estat i alerta que els dos propers hiverns poden ser complicats tot i que Andorra està millor, sobretot, que Espanya

Albert Moles aquest migdia en un acte com a president d'Actinn.
Albert Moles aquest migdia en un acte com a president d'Actinn. Toni Solanelles

Aquest mes i els dos que venen seran crucials per poder determinar un previsible increment de tarifes de l’energia. Així ho ha assegurat el director general de FEDA, Albert Moles, tot i deixar clar que és el Govern qui acaba fixant els preus i que el 15% sol·licitat per la companyia “són les necessitats” empresarials que hi havia el juliol passat. Encara més: d’ençà que es va elaborar el pressupost amb la ‘tarifada’ del 15%, la situació ha anat lleugerament a pitjor. Per tant, l’increment podria arribar a ser superior.

El director general de l’energètica ha alertat que els dos propers hiverns seran complexes. Aquest, perquè la situació és la quina és. I el següent perquè “és molt complicat que Europa recuperi el volum d’energia” de què disposava abans de la crisi. Per tant, “o hi ha una reducció de l’activitat econòmica o hi ha una pujada de preus o totes dues coses”. Aquesta afirmació la feia Moles en el context europeu, tot ressaltant que a Andorra la situació és una mica millor i que a diferència d’Espanya, per exemple, no hi ha ningú que es quedi sense electricitat. Amb tot, ha reconegut que si no hi ha increment de preus no hi ha consciència d’haver d’estalviar.

Albert Moles ha fet aquestes apreciacions després de la signatura d’un acord de col·laboració entre dos clústers del país, el d’esports (Andorra Esports Clúster) i el del sector de les noves tecnologies (Actinn). Amb el conveni rubricat aquest migdia són 119 les empreses que podran compartir sinergies, amb la qual cosa “ens enfortim tots i enfortim el país”, segons que ha afirmat el clúster mànager d’Actinn, Ignacio Martín.

WhatsApp Image 2022 10 05 at 12.28.20
Signatura del conveni entre els responsables de l'Andorra Esports Clúster i Actinn.

El cost del gas ha tornat a situar-se aquests darrers dies en preus assequibles després d’un impacte molt fort per les decisions o les situacions que han afectat a Rússia. Després d’aquest hivern, espera Moles, hi haurà un relaxament de la situació energètica sense arribar a paràmetres que es podrien considerar normals, que trigaran en tornar a arribar. “El 15% d’increment de tarifes és la previsió que FEDA va fer el juny” i ara cal veure el tancament comptable del 2022. En tot cas, aquest 15% es podria considerar un augment de màxims, encara que donar-ho com a cert amb la incertesa actual és impossible.

I és que Moles ha insistit que “hi ha un percentatge sobre la taula, però no es pot dir si l’increment serà major o si serà menor”, del 15% fixat al pressupost. El director general de la companyia elèctrica ha ressaltat que és “molt difícil” fer una previsió dels canvis que experimentarà el mercat de l'energia aquest hivern. I en conseqüència el cost, el preu, “tant pot multiplicar per dos com dividir per dos. Les tarifes s'hauran d'ajustar a la realitat dels propers mesos”.

VINT MILIONS DE DEUTE

FEDA preveu que entre els exercicis del 2021 i el 2022 acabi sumant un deute de poc més de vint milions d’euros. El pressupost per al 2023 és d’efecte neutre. És a dir, 0. No hi hauria d’haver dèficit. Però és una previsió i aquesta previsió ja inclou un increment tarifari del 15% des del primer dia de l’any. Això vol dir, en xifres rodones, un milió d’euros d’ingrés suplementari respecte del 2022. Sinó hi ha increment de preus, no hi haurà facturació extra i, per tant, és més probable que hi hagi dèficit.

En tot cas, la companyia podria assumir un endeutament del doble amb el que es preveu tancar el 2022. Però quan abans s’aturi la sagnia, abans es podrà recuperar. Moles s’ha mostrat molt prudent per la incertesa de tot plegat. I ha tornat a remarcar que tenint un volum important de l’energia que es consumeix al Principat a un preu de compra tancat, qualsevol estalvi que es doni té una repercussió molt més elevada perquè tot l’estalvi va a reduir l’energia que s’adquireix a preu de mercat.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending