En memòria i homenatge a la Merche

L’exposició fotogràfica emmarcada en la jornada sobre el càncer de mama esdevé un tribut a totes aquelles persones que lluiten per combatre la malaltia

Chiqui Novis donant el tret de sortida al muntatge davant de Conxita Marsol, Joan Martínez i Xavier Espot.
Chiqui Novis donant el tret de sortida al muntatge davant de Conxita Marsol, Joan Martínez i Xavier Espot.
Durant tot aquest dissabte, el centre cultural de la Llacuna recull diverses xerrades en relació amb el càncer de mama emmarcades en el dia mundial sobre la matèria. Una exposició fotogràfica que mostra una trentena de dones que han estat o estan afectades per la malaltia és la cirereta del pastís. D’entrada, la mostra, realitzada per la infermera Chiqui Novis, aficionada a la fotografia i ella també víctima de la malaltia, només es podrà veure avui. A partir de l’homenatge a Merche, una de les models de Novis que no haurà pogut veure l’exposició perquè no va poder vèncer el càncer, es pretén, també, retre tribut a totes les persones que combaten decididament la malaltia.

El cap de Govern, Xavier Espot; el ministre de Salut, Joan Martínez; i la cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, entre altres; han participat en la inauguració de l’exposició, que ha estat el tret de sortida de la jornada. Espot, que ha viscut molt de prop i personalment també la malaltia, ha ressaltat que “el càncer continua sent, en molts casos, una malaltia invisible. Donar-li visibilitat i normalitzar-la és una manera d'ajudar a superar-la. I, sobretot, és una manera de fer més suportable la càrrega psicològica que pateixen els malalts de càncer, les seves famílies i el seu entorn més proper”.

La inauguració de la jornada del càncer de mama ha estat un acte molt emotiu durant el qual l’autora de l’exposició, que es podrà visitar fins a les 7 del vespre al vestíbul del Centre Cultural La Llacuna, ha volgut dedicar unes paraules a les dones afectades, ha llençat un missatge d’esperança i ha tingut un record sentit, com s’ha dit, per l’esmentada model que ha mort recentment abans de la inauguració de l’exposició. La mostra recull diverses imatges que evidencien una realitat molt present, malauradament, a la societat, com és aquesta malaltia que afectarà una de cada vuit dones al llarg de la vida, una estadística demolidora que contrasta amb el cada vegada més alt índex de curació. Les fotografies capten instants de les diferents fases del càncer de mama des de la diagnosi fins a les seqüeles quirúrgiques i dels tractaments 

Marsol ha expressat que la complicitat del comú amb aquesta iniciativa va ser immediata des del moment que la Chiqui Novis va venir a plantejar-la. Conxita Marsol ha manifestat que és una mostra que afronta amb sensibilitat, però sense tabús ni complexos, una dura realitat. Tant la cònsol major de la capital com el cap de Govern han remarcat que el d’avui ha estat un acte que evidencia una realitat present a moltes llars i han mostrat el suport institucional per fer front a aquesta pandèmia del segle XXI. Per això és tan important la sensibilització i la prevenció. 

 

Comentaris (1)

Trending