El sector de l’hostaleria i la restauració tem una guerra de preus

La Cambra creu que d’entrada s’obriran locals encarats al públic domèstic i compta que a partir de l’1 de juliol podrien posar-se en marxa alguns hotels

Un operari treballant en la posada a punt de la cafeteria d'un hotel.
Un operari treballant en la posada a punt de la cafeteria d'un hotel. Toni Solanelles

El principal perill que veu el sector de l’hostaleria i la restauració, més enllà de ressituar-se i tornar a rebre clients amb una certa habitualitat, és que hi hagi una guerra de preus. Així ho indica el portaveu d’aquesta branca empresarial dins de la Cambra de Comerç, l’hoteler Jordi Daban. Aquests dies es començaran a obrir establiments, locals, encarats al públic domèstic i no creu que sigui gaire abans de l’1 de juliol quan s’activin alguns hotels. No pas tots. “No hi ha reserves”, indica Daban.

“Som una destinació segura, la gent vindrà”, pronostica un Daban que explica que les mesures que el Govern ha adoptat es basen, normalment, en fer un equilibri entre el que s’està treballant a Espanya i el que s’està treballant a França. No obstant això, l’hoteler indica que hi haurà establiments que establiran protocols més rigorosos que no pas els que ha instaurat l’administració andorrana perquè formen part d’unes cadenes internacionals que han marcat unes pautes que s’han de complir.

"El secret és la mà d'obra", afirma un Daban que preveu que els locals que puguin funcionar amb poc personal o de caràcter familiar siguin els primers que tornin a la normalitat

Tot plegat farà encarir el producte. “Hem de ser conscients que tot el que s’ha de posar en marxa de nou encarirà”, entre altres coses perquè, per raons d’aforament, “tindrem menys clients”. Però “tenim un bon producte” i si “comencen a abaixar preus” creu Daban que això anirà en detriment de tot el sector. “Hem de defensar que es posin preus raonables”, explica l’empresari tot recordant que ha costat molt, abans de la pandèmia, trobar una línia que ara semblava l’adequada.

Les primeres setmanes, explica Daban, tant en l’àmbit de la restauració com de l’hoteleria es posaran en marxa establiments d'abast domèstic i d’un caràcter familiar o “almenys que puguin funcionar amb poc personal”, perquè en cas contrari no seran sostenibles. A més, recorda l’empresari, hi ha moltes empreses del sector que s’han acollit al programa de suspensions temporals de contracte, és a dir, tenen ERTOs actius i “desactivar tot el que has activat també porta uns dies i és feixuc”.

Amb tot, doncs, “el secret encara que soni malament és la mà d’obra”. “Es començarà amb un mínim de personal i com més vagi tirant tot plegat més s’anirà desactivant”. Mentrestant, hi ha especialment hotels que estan duent a terme petits treballs de reforma o adequació dels seus locals. Una mena de posada al dia. És un procés normal, explica l’hoteler, i per al qual cal poder disposar de l’establiment tancat. Per això que s’estiguin aprofitant aquests dies en alguns casos.

Comentaris (2)

Trending