Els ‘makers’ tornen a fabricar viseres protectores després de la marxa enrere de Salut

El ministre Martínez Benazet manté ara que les proteccions facials fabricades amb impressores 3D sí que són útils i demana també que continuïn fent tiradors per a les portes

-
-
Les impressores 3D del col·lectiu de ‘makers’ d’Andorra tornen a funcionar. Treuen fum. Una hora o poc més després que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, fes marxa enrere respecte a allò que havia dit un dia abans, la vintena llarga de persones que sorgides de les xarxes socials havien començat a produir viseres per als col·lectius professionals de risc o a aquelles persones vulnerables que necessiten protecció tornen a fabricar viseres. I tiradors.

Martínez Benazet havia afirmat durant la compareixença de dimarts que no calia que es fessin més proteccions facials perquè ja hi havia prou material oficial al SAAS o al ministeri. Gairebé de forma immediata, el col·lectiu ‘maker’ va decidir suspendre la seva activitat. El posicionament del ministeri va generar un malestar notable i un allau de crítiques entre molts professionals sanitaris. En els punts més crítics, suposadament, sí que hi ha material de protecció. Però els professionals de l’hospital es queixen que les proteccions de qualsevol mena se serveixen en comptagotes i que en funció del lloc de treball no se subministren quan el virus pot estar per tot arreu.

El titular de Salut ha canviat aquest dimecres el seu discurs tot assegurant que o bé s’havia explicat malament o bé va donar una informació i va fer unes apreciacions errònies. Per això ha acabat reconeixent que les proteccions facials “sí que són útils” i convidava els ‘makers’ a tornar a fabricar viseres. I també, i molt especialment, ha demanat la fabricació de tiradors per a les portes, que són de molt ajuda per a persones amb vulnerabilitat. Després de la reculada ministerial, el col·lectiu s’ha tornat a activar. Cert que encara no hi ha la comunicació oficial, però és que abans s’havien de posar en marxa novament les impressores.

Els ‘makers’ ja havien fet comandes de material la setmana passada perquè s’havien quedat gairebé sense primera matèria. En aquest sentit, també han demanat el suport de les institucions i del sector privat que tingui disponibilitat del material que necessiten perquè se’ls faciliti i puguin continuar produint viseres i tiradors. Fins a la jornada d’ahir, els ‘makers’ havien fabricat unes 350 proteccions facials validades i 240 obre-portes després d’invertir unes 640 hores d’impressió. El SAAS i els serveis de circulació són les institucions que més material elaborat han fet.

Comentaris (3)

Trending