Els duaners posen el crit al cel per la manca de recursos que pateixen

El sindicat que aglutina la major part dels funcionaris lamenta la falta de personal i “el desastre sense solució” del programari informàtic amb què han de treballar, i critica la “inoperant” direcció

-
-
Els duaners treuen foc pels queixals. O així ho sembla pels laments llançats pel Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD). L’organització sindical que aglutina la majoria dels empleats del cos lamenta la falta de personal -tot recordant que les darreres incorporacions van ser el 2008 i des de llavors hi ha hagut diverses jubilacions- i la manca d’eines adequades -com ara un gestor informàtic que ha resultat ser un “desastre”- i critica obertament la “pràcticament inexistent” direcció del cos, que “ha provocat tensió en el clima laboral”. 

L’SFD continua “constatant que el departament de Duanes, Tributs i Fronteres està fent per sota del que marca els ‘serveis mínims’ pel que fa el personal”, “una situació que ara a prop de les eleccions sembla que es vulgui dissimular”. Aquesta dissimulació, segons un comunicat emès pel sindica, passaria per “publicar edictes per tapar forats” o “reactivar les formacions, algunes de bàsiques, que ja estan caducades des de fa 8 anys, com ara la dels primers auxilis. S’ha perdut la formació i la capacitació contínua a les duanes. 

“Lamentem no disposar ni de les eines ni del personal necessari com per poder donar el servei que mereixen els ciutadans”

En el comunicat, l’SFD recorda que “l’últim agent de duana que va entrar va ser al 2008 i des de fa més de 10 anys l’únic que ha succeït és que hi ha hagut baixes permanent per causes de canvis de departament però sobretot per jubilacions”. I adverteixen que “aquests propers anys les jubilacions es dispararan, fet que provocarà un augment de feina encara més gran, una pèrdua de la qualitat d’atenció al declarant i un augment del temps d’espera”.

Aquesta dilatació en el temps d’espera també és producte del “nefast programa informàtic de l’agencia tributària i de les duanes externes”. Els sindicalistes insisteixen i remarquen molt la qüestió del programari. “A diferència de la política de Govern de la supressió del paper, té una despesa desproporcionada als temps que corren. En un primer moment es va donar un vot de confiança al sistema informàtic Viator, però passat nou anys ho donem com un desastre sense solució i el que és més important, sense demanar responsabilitats a ningú”.

Crítiques a la cúpula directiva

L’SFD assegura que l’aprimament de la plantilla duanera per culpa de les jubilacions i de les reestructuracions sofertes pel departament arran de la creació de l’agència tributària està afectant enormement el servei que ofereix el departament, per la qual cosa, els funcionaris ja demanen “perdó anticipadament” als usuaris per no poder respondre degudament. “Lamentem no disposar ni de les eines ni del personal necessari com per poder donar el servei que mereixen els ciutadans” que no podran per exemple tenir zones cardio-protegides “en aquests punts tan sensibles de la nostra geografia” com són les fronteres atès que s’ha desestimat instal·lar-hi desfibril·ladors automàtics.

L’organització sindical també és molt clar i contundent amb els càrrecs directius. “La nova direcció i el departament de recursos humans no han ajudat a minimitzar aquests efectes negatius”, diu d’entrada l’SDF en el comunicat abans d’afirmar rotundament que “una cúpula directiva ineficient, inoperant i pràcticament inexistent ha provocat una tensió en el clima laboral, la supressió de la diada de la Duana, la manca de qualsevol reconeixement per gent que ha arribat al final de la seva vida laboral i que han servit a aquest cos durant bona part de la seva vida”. 

 

Comentaris (2)

Trending