Els advocats de la família Cierco estudien noves accions legals contra els registres als seus domicilis

Comentaris

  • La sala penal del Tribunal Superior es fa seva la tesi de la fiscalia i considera que els escorcolls duts a terme el 8 de gener en els habitatges privats i en la seu empresarial s’ajusten a Dret
  • La defensa dels accionistes majoritaris de BPA fins a la seva nacionalització sempre han sostingut que les entrades als immobles “no eren necessàries, no eren adequades i no eren proporcionals”
Els advocats de la família Cierco estudien portar al Tribunal Constitucional (TC) els registres practicats als seus domicilis personals i professionals, que daten del 8 de juny. La sala penal del Tribunal Superior (TS) ha desestimat les pretensions dels accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins a la seva nacionalització. Es considerava que els escorcolls “no eren necessaris, no eren adequats i no eren proporcionals”. El TS, però, avalant la tesi de la fiscalia, una circumstància que gairebé per se estan seguint tots els tribunals ordinaris en qualsevol de les causes aixoplugades sota el denominat ‘cas BPA’, ha considerat que l’entrada als domicilis d’Higini i Ramon Cierco o a les instal·lacions d’Indústries Montanya (IMSA) estaven plenament justificats. Els advocats de la família Cierco, promotors d’un procediment urgent i preferent tant pel que fa a la denúncia de la vulneració de drets fonamentals dels empresaris com dels propis drets dels lletrats -atès que entre la documentació segrestada hi ha comunicacions secretes entre advocats-, també van defensar al seu dia que el mandat judicial que donava cobertura legal als registres era “obert, genèric, imprecís i arbitrari”. Tampoc en això està d’acord el tribunal, que considera tota l’acció plenament ajustada a Dret. El registre es va fer en el marc de la denúncia de la família Pujol per la suposada revelació de secrets bancaris. Aprofitant aquesta circumstància, s’hauria dut a terme un escorcoll amb la pretensió de saber de quina informació, documentació o qualssevol altres elements disposaven els accionistes majoritaris de BPA. Com es va evidenciar en la vista de l’afer davant la sala penal del TS, molts dels elements comissats durant els registres no tenien absolutament res a veure ja no amb el ‘cas Pujol’ o les dades bancàries d’aquests si no ni tan sols amb el ‘cas BPA’. Accedint a tal volum de documentació i informació, que fins ara estaria precintada en espera de les resolucions judicials, els Cierco van denunciar que es vulneraven diversos drets fonamentals. Des del dret a la intimitat o el secret de les comunicacions a d’altres com, per exemple, el dret a la defensa, ja que es va segrestar documentació cabdal per a la defensa dels empresaris i diversos processats en el ‘cas BPA’. Amb el degut respecte cap a les decisions judicials però sense compartir-les necessàriament, ben al contrari en aquest cas, considerant fora de lloc i fins i tot arbitrària l’actuació judicial originadora dels registres, els advocats de la família Cierco estudien la resolució dictada aquest dilluns per avaluar la possibilitat d’interposar un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional.

Comentaris

Trending