L’ACU manifesta que és “contraproduent” plantejar mesures que posin un topall als preus dels pisos

Lluís Ferreira és més partidari d’incentivar a què els propietaris posin els seus immobles al mercat de lloguer i de donar més protecció a l'inquilí amb què la durada del seu contracte sigui més llarga

Comentaris

-
-
El president de l’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU), Lluís Ferreira, es mostra en contra de limitar el lloguer i per exemple, posar un topall als preus dels pisos. Aquest dimarts a la tarda, precisament el candidat a la llista nacional dels Progressistes –SDP, Josep Roig, manifestava que la seva formació política aposta per posar un topall que prohibeixi per llei l’increment sobtat del lloguer més enllà d’un 20%. Ferreira, però, creu que és una mesura “contraproduent” perquè limitar a un privat el fet de poder posar el preu que ell considera oportú, sigui per la inversió o per la reforma d’aquell immoble, pot comportar que no li compensi i que no l’acabi posant al mercat del lloguer. El president de l’ACU manifesta que equilibrar el problema dels pisos “no és fàcil” i que “és complicat perquè xoca el que és el dret a la propietat privada amb el dret a l'habitatge digne”.

Així doncs, l'ACU es mostra més favorable a proposar mesures perquè la durada del contracte del llogater sigui més llarga i Ferreira afirma que “sabem que no és una solució, però sí que és el nostre granet de sorra per intentar donar una mica més d’estabilitat a tot el que està passant ara”. En aquesta línia, exposa que el que pretenen és que la signatura d’un primer contracte sigui de cinc anys, signar-ne un de tres anys posteriorment i, una vegada aquest estigui acabat, renovar-lo anualment. Seria com una “mena d’ITV” i serviria com una mesura per tal de “no haver de viure amb l’angoixa de patir una pujada de preus any rere any”, exposa Ferreira.
 

L'Associació de Consumidors i Usuaris aposta per donar més protecció al llogater per tal que la durada del seu contracte sigui més llarga i pugui viure així amb una major estabilitat

El president també es mostra més partidari de tirar cap a una altra línia i aposta perquè les propietats que tenen es puguin posar al mercat del lloguer. Manifesta que “per exemple, si els béns immobles estan a dins d’una societat amb deduccions d’impostos d’aquella societat o bé si és a títol personal amb deduccions i bonificacions de la declaració de l’IRPF” i també afegeix que les mesures “han de ser amb caire positiu i no negatiu perquè si les fem de forma negativa, sempre perjudicaran un costat i no incentives, sinó que fas que algú es tanqui més amb banda”.

Alhora Ferreira també s’ha mostrat optimista amb el model 720 i ha explicat que “tant de bo la gent comenci a regularitzar els pisos perquè aquest fet donaria peu a què primerament, alguns poguessin declarar-los i posar-los al mercat de lloguer i que aquells que els tenen parats i se’n volen desfer també poguessin entrar en aquest mercat”. D’aquesta manera, ha afirmat que es podria regularitzar tant el mercat dels preus de lloguer com la venda.

Demandes referents als pisos de lloguer

El President de l’Associació també ha explicat que l’ACU ha rebut moltes queixes en matèria dels pisos de lloguer. I ha explicat “hi ha persones que han de destinar el 100% del seu sou a pagar un pis” i que això “és una realitat”. Ferreira també ha afegit que hi ha persones que la volen negar i que fer-ho és “hipòcrita”. “Ens acusen de dir que posem el focus al tema de l’habitatge i el que estem fent és generar alarmisme, però estem denunciant una realitat”.

Davant d’aquest fet, ha reivindicat que a Andorra hi ha “molt pocs immobles gestionats pel Govern o per comuns” i creu que “les institucions públiques haurien d’arribar a acords amb els propietaris d’edificis privats i llogar-los a un preu accessible amb la finalitat que fos l’administració pública qui gestionés aquest immoble durant 15 o 20 anys”. D’aquesta manera, considera que “hi hauria més pisos al mercat amb un preu segurament més accessible, cosa que també provocaria per força que els altres haguessin de compensar els preus”.

Ferreira manté que el problema dels pisos de lloguer és una realitat al Principat i que hi ha molta gent que viu angoixada amb aquest tema

També ha manifestat que davant les demandes que es reben d’aquest àmbit algunes s’estan ajudant via col·laboradors desinteressats per “intentar buscar alguna habitatge més accessible per a la persona en qüestió”. A més, ha reflectit que hi ha moltes persones que viuen “amb l’ai al cor i amb angoixa de no saber com evolucionarà el seu lloguer” i que “viure així no és bo ni per la salut física, ni per la salut mental perquè al final és una angoixa constant”. I ha apuntat que “mentre tinguem població angoixada díficilment podem mirar més enllà, perquè el que primer s’ha de fer és donar estabilitat a la gent”.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending