El jaciment neolític de Juberri data d'entre els anys 4500 i 3956 abans de Crist

Comentaris

El jaciment neolític de Juberri data d\'entre els anys 4500 i 3956 abans de Crist
El jaciment neolític de Juberri data d\'entre els anys 4500 i 3956 abans de Crist

El jaciment de la Feixa del Moro, a Juberri, al terme parroquial de Sant Julià de Lòria, se situa en el període que va entre els anys 4500 i 3956 abans de Crist. Així ho han revelat els nous estudis que s’han fet a partir, sobre tot, de l’anàlisi de les restes humanes trobades en dues de les tres tombes localitzades en dit jaciment. Així ho ha revelat el Centre Nacional espanyol d’Acceleradors (CNA), una institució emmarcada entre la Universitat de Sevilla i la Junta d’Andalusia, que en el marc dels treballs d’investigació que s’estan fent sobre les restes arqueològiques descobertes la dècada del 1980 a Juberri s’ha centrat en les datacions per carboni-14 dels fragments ossis de les diferents cistes aparegudes.

“La revisió de la informació inicial ha permès aclarir molts dubtes sobre el jaciment neolític lauredià i els materials dipositats a l'interior de les tombes. Però ,a més a més, gràcies a l'ampli equip d'investigació del projecte avui en dia s'ha assolit una grau major de coneixement sobre aquelles comunitats neolítiques: coneixem la seva dieta, com van ser inhumades, per a què van usar els instruments lítics i d'os associats als individus, com van elaborar seus ornaments i d'on procedeixen”, segons que remarca el CNA en la seva pàgina web.

Un dels aspectes que destaca la institució andalusa del jaciment de Juberri, considerat un dels més importants del nord-est de la península ibèrica,  és que a l'interior de les tombes es van trobar elements d'aixovar la presència només pot ser explicada gràcies a contactes i intercanvis amb grups assentats a centenars de quilòmetres, des de la costa Mediterrània propera a Barcelona, ​​al sud-de França i àrees alpines.

Pel que li toca ben de prop, el CNA manté que una de les conclusions més rellevants que s'han extret d'aquests nous estudis és que se sap quan van morir aproximadament els individus i que hi va haver un curt període de temps entre els dos enterraments de tal manera que no van tornar a ser usats. “Concretament s'ha discernit que el període d'aquest jaciment es troba entre 4500 i 3956 abans de Crist. Totes aquestes dades ens permeten ara poder comparar la informació amb la que s'està obtenint en altres contextos funeraris del nord-est peninsular”, es remarca.

Comentaris

Trending