El Constitucional estudiarà si s’ha arxivat correctament la querella dels Cachafeiro contra Pyrénées

L’Alt tribunal admet el recurs d’empara de les societats que gestionen i exploten el Punt de Trobada en el marc del conflicte pel nou contracte d’arrendament del centre comercial

Una imatge de l\'exterior del centre comercial lauredià.
Una imatge de l\'exterior del centre comercial lauredià.
El Tribunal Constitucional (TC) estudiarà si s’han respectat tots els drets fonamentals dels Cachafeiro en la decisió de les jurisdiccions ordinàries d’arxivar la querella que els actuals responsables del Punt de Trobada van interposar essencialment contra Pyrénées pel cas del nou contracte d’arrendament del centre comercial lauredià entre els propietaris del terreny on es basteix l’edifici i els empresaris que en voldrien agafar l’explotació.

L’Alt tribunal ha admès a tràmit el recurs d’empara presentat per les dues societats de la família Cachafeiro (Execo i Cori) que tenen vinculació directa amb la gestió del Punt de Trobada. Dites societats van interposar el recurs per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a obtenir una decisió fonamentada en Dret i a un procés degut substanciat per un tribunal imparcial predeterminat per la llei, reconeguts a l’article 10 de la Constitució. Els Cachafeiro van sol·licitar al tribunal que atorgués l’empara sol·licitada i que anul·li les resolucions que acorden l’arxiu de la causa -és a dir de la citada querella- i que passi a investigar els fets denunciats convertint les diligències prèvies a sumari pels presumptes delictes majors d’estafa en grau de temptativa i d’estafa qualificada amb frau processal i superior a 6.000 euros. Els Cachafeiro, de fet, creuen que l’estafa ha estat consumada.

Els recurrents sempre han considerat que els tribunals s’han tret de sobre el cas sense justificar degudament perquè no procedeixen a investigar a fons els fets denunciats, i que no són cap altres que els Mallol i els Pérez haurien signat el que consideren un contracte simulat, i que a parer seu ja no haurien complert des del primer dia, per justificar que els Cachafeiro no puguin optar a renovar el contracte d’arrendament del sòl on van bastir el centre comercial. De fet, el contracte en qüestió ja fa temps que ha arribat al seu terme. La querella era, en canvi, a l’entendre dels Mallol i Pyrénées una maniobra per aturar el procés de desnonament que va activar la propietat del terreny.

El que no fa el Tribunal Constitucional tot i que els Cachafeiro ho havien sol·licitat, és declarar la suspensió de les resolucions impugnades. És a dir, que dóna fermesa total a la decisió d’arxivar la querella amb independència de la futura resolució constitucional. En conseqüència, caldrà veure si ara la jurisdicció civil continua mantenint parada la decisió sobre el desnonament o, per contra, acaba analitzant aquesta qüestió i adoptant una decisió al respecte.

Comentaris

Trending