El ‘cas Pujol’ torna a enfocar els bancs d’Andorra

El jutge que instrueix l’afer que implica la família de l’expresident català demanarà una nova comissió rogatòria per obtenir dades de comptes que, suposadament, no s’han ‘descobert’ fins ara

-
-
El jutge que instrueix a l’Audiència nacional espanyola el denominat ‘cas Pujol’, José de la Mata, ha acordat sol·licitar a les autoritats judicials andorranes que recopilin tot de dades de comptes bancaris que suposadament no havien estat analitzats fins ara i que també controlarien, directament o indirectament, la família de l’expresident català. Molts dels comptes –majoritàriament a Andbank però també a l’antiga BPA, Crèdit Andorrà i BancSabadell- estarien titularitzats o en seria el presumpte prestanom l’empresari, periodista i exdirector d’RTVA Francesc Robert. També hi apareix en algun cas un altre col·laborador andorrà dels Pujol: Antoni Zorzano.

La petició, que s’hauria de formular via comissió rogatòria i encara no hauria arribat formalment al Principat, s’hauria acordat a sol·licitud de la fiscalia anticorrupció espanyola, que no veu gens clar tot de moviments haguts en altres ‘subcauses’ investigades, moltes d’elles relacionades amb el finançament suposadament irregular de Convergència Democràtica (CDC). De la Mata hauria acceptat la demanda abans de tancar la instrucció del cas. I és que durant el mes de setembre s’ha de decidir si s’obre judici i en el cas que hi hagi una resposta afirmativa, contra qui. La fiscalia té previst sol·licitar que es jutgi a tots els membres del clan Pujol i els acusarà de blanqueig de diners procedents de la corrupció. Entén que els diners que amagaven, en aquest cas a Andorra, eren producte de comissions il·legals per arranjar adjudicacions d’obres i altres serveis.

La nova actuació judicial contra els Pujol és la principal notícia de portada del diari espanyol ‘El Mundo’ en la seva edició d’aquest divendres. Es refereix en profunditat el rotatiu a l’escrit de petició de les noves indagacions fetes per la fiscal Belén Suárez. Se sol·licita de més de mitja dotzena de comptes tots els detalls que es tingui. Des dels titulars a tots els moviments, però també totes les instruccions que es donessin per a la gestió de dits dipòsits, fos per correu electrònic, via telefònica, en visites presencials... La fiscalia i ara també el jutge instructor del cas vol tots els detalls. La Justícia espanyola està convençuda que l’origen dels diners dels Pujol, en gran mesura, és il·lícit. Provar-ho, però, és més complicat i per això insisteix en poder disposar de qualsevol element per minuciós que sigui.

La informació publicada per ‘El Mundo’ es fa ressò de com a mínim cinc comptes a Andbank, amb Robert com a principal ‘protagonista’ dels dipòsits. O, també, alguna societat a nom seu. Hi ha transferències creuades i també hi ha comptes des dels quals s’haurien fet avals per garantir operacions de finançament de CDC facilitades per Fibanc. La participació d’aquesta entitat no és ni nova ni anecdòtica. Andbank va mantenir molt bones relacions durant molt temps amb el banc ara en mans italianes. Però que a l’època tenia control català i disposava d’un enllaç directe amb Andorra a través de la gestora de capitals Valora, que va fer fallida ja fa anys enmig d’un dels escàndols financers més notables del país i que encara avui s’intenta guardar en un calaix.

Comentaris (7)

Trending