El Consell dels Joves analitzarà una llei per impulsar educació sexual a les escoles

El text, presentat des del col·legi Sagrada Família, promou una assignatura de competències per la vida entre les quals s’inclouria informació per afrontar les relacions en aquest àmbit

Un instant del darrer Consell General dels Joves.
Un instant del darrer Consell General dels Joves.

El Consell General de Joves debatrà una proposició que vol introduir en els diferents sistemes escolars una assignatura sobre competències per la vida que, entre altres coses, inclouria educació sexual. Es tracta d’un dels sis textos que els estudiants dels diferents centres analitzaran i treballaran en la dinovena edició de la iniciativa. Els alumnes també abordaran la possibilitat d’introduir l’horari intensiu a segona ensenyança o el batxillerat, fórmules per diversificar el comerç o potenciar la creació de centres d’investigació al país.

El Consell dels Joves se celebra des del 2002 i aplega cada any 28 estudiants de secundària, d’entre 14 i 16 anys. Dimecres de la setmana vinent tindran lloc les reunions en comissió en les quals es treballaran les sis proposicions de llei escollides entre totes les que han estat presentades des dels diferents centres educatius.

El text indica que cal “dotar als nens i joves de coneixements basats en habilitats, actituds i valors que els permetin entaular relacions socials i sexuals basades en el respecte”

Una d’elles ha estat formulada des del col·legi Sagrada Família i proposa la implementació d’una nova assignatura per competències per la vida. Entre aquestes, a banda de les psicològiques o les de gestió econòmica personal, també s’inclouen les sexuals. El text indica que cal “dotar als nens i joves de coneixements basats en habilitats, actituds i valors que els permetin entaular relacions socials i sexuals basades en el respecte”. S’entén que, d’aquesta forma, podran tenir “les eines necessàries per desenvolupar-se en un món on les desigualtats de gènere, els embarassos no desitjats i les infeccions de transmissió sexual continuen plantejant greus riscos per la salut”.

Des de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp provenen dues de les altres proposicions. Amb una es vol “convertir Andorra en un centre d’investigació”, fet que “donaria projecció internacional” al país. Per això, es demana que Govern inclogui cada any al pressupost “una partida especial per dedicar-la als centres d’investigació que s’implantin al Principat”. També es vol que aquestes instal·lacions gaudeixin de “beneficis fiscals atractius”. A la vegada, es reclama que l’executiu redueixi la pressió fiscal en aquest àmbit.

En el segon text del centre encampadà, els alumnes demanen ajudes i beques per a estudis superiors a aquells estudiants amb notes mitjanes més altes. Aquestes haurien de cobrir l’habitatge i el desplaçament en transport públic. Una tercera proposició de llei també aborda l’àmbit legislatiu. Des del Lycée Comte de Foix es vol implementar la jornada intensiva a secundària i al batxillerat.

Des de l’escola de Santa Coloma, es proposa un text per reduir la quota d’autònoms emprenedors durant els dos primers anys d’activitat. El primer, seria totalment gratuïta i en el segon s’aniria incrementant progressivament fins a un màxim de 100 euros. Un darrer text incorpora mesures amb les quals s’entén que es podria aconseguir una diversificació del comerç.

Comentaris

Trending