Creix la indignació per no poder rebre compres de la plataforma Amazon a Correos Andorra

Malestar dels clients, especialment aquells que es van subscriure perquè no se’ls cobressin els ports, per un ‘bloqueig’ que entenen que va lligat a les pressions del comerç del Principat

Paquets d'Amazon.
Paquets d'Amazon. ARXIU

Usuaris i clients andorrans de la plataforma de comerç electrònic Amazon han emès nombroses queixes, o han fet saber el seu descontent, tant al portal mateix com a Correos, pel fet que des de fa unes setmanes ja no és possible enviar productes adquirits a través de l’esmentada ‘botiga’ en línia al despatx dels correus espanyols al Principat. A més, s’han incrementat els controls a la Duana andorrana d’entrada al país cercant productes adquirits via Amazon per tal que declarin, si escau, l’IGI corresponent. Tot plegat està fent créixer la indignació.

 

Aquesta setmana el ministeri de Finances i el departament de Tributs i Fronteres ja ha deixat clar que incrementarà els controls en relació al ‘tax free’. Perquè si bé aquells residents al Principat que adquireixen productes a l’estranger, molt majoritàriament a Espanya, tenen dret a desgravar-se l’IVA, també és cert que posteriorment haurien d’abonar l’impost indirecte ‘autòcton’ andorrà i aquesta circumstància última passa rares vegades, en comptades ocasions.

Tant Amazon com Correos, cadascú a la seva manera, haurien admès que hi ha un problema amb Andorra com a destinació dels productes adquirits a través de l’esmentada plataforma -pel que fa als llibres, és probable que el servei d’enviament fins al Principat sigui encara possible- però ningú no ha acabat d’aclarir quin és el problema real. Els usuaris que han palesat la seva queixa -i Amazon ha admès que per la proporció de clients que té al Principat el malestar que han notat és notable- temen que les pressions comercials hauran dut l’administració a dur a terme alguna acció que ha comportat el bloqueig. En tot cas, aquest extrem no es pot pas confirmar.

Fa uns dos o tres mesos, alguns dels compradors d’Amazon ja van detectar uns primers canvis: l’agent de Duaua que hi havia a Correos “va començar a demanar què s’havia comprat i per quin import ja que estaven fent ‘una enquesta’"

El que sí sembla evident, i així ho han explicat diferents clients-usuaris, és que al Principat, fins fa aproximadament “un mes o mes i mig, es podia demanar paquets que gestiones directament a Amazon i te'ls enviaven a Correos espanyols del carrer Joan Maragall d'Andorra la Vella”. L’esmentada adreça era l’única vàlida per a la recepció de paquets al Principat. Fa uns dos o tres mesos, alguns dels compradors d’Amazon ja van detectar uns primers canvis. L’agent de Duaua que hi havia a Correos “va començar a demanar què s’havia comprat i per quin import ja que estaven fent ‘una enquesta’".

Des de fa aquestes quatre o cinc setmanes, la plataforma ja no permet posar com a lloc de destinació o recepció l’adreça de Correos al carrer Joan Maragall de la capital. “No et deixa. Et diu que aquella adreça no és vàlida”. Les consultes que han anat fent els diversos usuaris que s’han queixat, per exemple a Correos, s’han resolt amb respostes del tipus que “hi ha un problema amb Andorra i que no se sap si es podrà tornar a sol·licitar i acceptar l’adreça”. És a dir, si es reinstaurarà la possibilitat d’enviar els paquets a Correos, que durant el postconfinament va comportar que hi haguessin llarguíssimes cues -també per altres motius- a les proximitats de l’oficina postal.

Les persones clientes habituals d’Amazon van tornar a fer marxa a enrere i, si esqueia, procedir com de ben segur havien fet anteriorment. Això és, buscar algun contacte que visqui a la Seu i que pels motius que sigui, tot sovint per raons laborals, habitualment es trasllada fins a Andorra. En aquest sentit, alguns dels fronterers han detectat un major control a la Duana. “Si fins fa poc pràcticament mai paraven, des que no arriba Amazon a Andorra sí que es fan aquestes aturades demanant si es porta algun paquet d'Amazon o algun altre paquet que hagi de pagar IGI.”

Segons que han explicat usuaris habituals de la plataforma de comerç electrònic, “l’avantatge que hi havia de demanar Amazon a Andorra directament, era que una vegada rebut el paquet, l'agent de Duana de servei a Correos d’Andorra segellava la factura. Enviaves una foto o un document digitalitzat que reflectís la factura amb el segell a un mail d'Amazon i et tornaven en dos dies l'import de l'IVA a la targeta de crèdit amb la qual havies pagat. I en cas de superar els 220 euros de compra, pagaves el 4,5% de l'IGI al duaner”. Ara tot el procés és més complicat. Però per això, entre altres coses, es pretén incrementar els controls de ‘tax free’.

Etiquetes

Comentaris (45)

Trending