Les taxes al tabac i el preu de la gasolina fan Andorra cada cop menys atractiva pel turisme francès

Les localitats fronteres catalanes, com la Jonquera, Bosost i Les, han vist incrementar el nombre d'establiments que han sol·licitat poder vendre productes tabaquers

Cartrons de tabac en el exterior d'un establiment.
Cartrons de tabac en el exterior d'un establiment.

L'atractiu del Principat, a nivell de tabac, cada vegada és menor pel mercat francès. L'increment de les taxes en aquest producte, per mantenir el diferencial respecte els veïns del nord, però que es redueix amb els del sud -fet que també preocupa i molt el sector comercial tabaquer-, i el preu de la benzina està provocant que als francesos cada vegada optin per dirigir-se a les poblacions frontereres catalanes en lloc del principat. A tot això, se li suma l'increment de demandes d'establiments per vendre tabac a la Jonquera i a la Vall d'Aran.

Andorra està perdent atractiu pel turisme francès, sobretot per aquell que es desplaça al Principat per les compres. El preu de la gasolina, on a França està bonificada i, fins i tot, en alguns establiments és més econòmica que al Principat, i l'augment de les taxes al tabac, que manté el diferencial amb França, però es redueix en un euro de mitjana per cartró respecte a Espanya, està fent que als francesos els sigui més rendible anar a les localitats fronteres de l'estat veí del sud que al Principat.

A tot això si suma el fet que les localitats fronteres espanyoles estan movent fitxa per atreure aquest visitant francès. De fet, en la subhasta per adjudicar noves llicències de punts de venda de tabac, en destaca l'elevat nombre de sol·licituds presentades en aquestes poblacions per tenir permís. Precisament, a la Jonquera s'incrementaria en 10, passant dels 7 als 17 establiments autoritzats, o els 4 de Les, pròxim a la frontera francesa a la Vall d'Aran i que amb prou feines arriba als 1.000 habitants, i a Bosost, entre altres.

Els comerciants del Pas de la Casa no entenen perquè l’increment tributari quan Espanya no ha fet cap puja i ara el Principat perd de mitjana per cartró un euro de diferencial

Els comerciants, tant botigues com grans superfícies, consultats per l'Altaveu ho consideren "un error" i no troben normal que es justifiqui "per mantenir el diferencial amb França, quan Espanya no ho ha fet". En aquest sentit, també influeix el fet que des d'Espanya les franquícies, la limitació en el nombre de cartrons que poden passar per la frontera, en ser els dos països de la UE, és més elevada que la que hi ha imposada a Andorra i, a més, els controls duaners no tenen res a veure. Molt més laxes a la frontera francoespanyola.

Tot i això, creuen, sobretot, els establiments de les valls centrals, és a dir, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, que no tindrà una repercussió immediata en les vendes, però avisen que "a la llarga pot fer mal si aquest diferencial es va reduint a poc a poc i que provocarà que els preus no es vegin tan atractius". Una visió diferent dels establiments del Pas de la Casa que veuen "amb preocupació" aquesta pèrdua d'atractiu de cara a França, un mercat del qual depenen en gran manera.

De fet, les fonts consultades esperen especulen amb el fet que aquesta pèrdua de diferencial amb Espanya es corregeixi ben aviat amb també un augment de les taxes. Per ara, però, l'Estat veí del sud no preveu en cap cas un increment tributari. I malgrat que aquesta circumstàncies es donés, no se solucionaria del tot aquesta pèrdua d'atractiu on la benzina també juga un factor clau, i que pot acabar afectant a tota l'oferta en general.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending