Jover dona a entendre que hi haurà ‘tarifada’ però no del 15% ni al gener

El ministre recorda que la decisió de tocar els preus de l’electricitat és competència exclusiva de Govern i apunta que es prendrà en funció del cost de compra a l’exterior, de l’afectació al poder adquisitiu i de l’estalvi assolit

Central de FEDA.
Central de FEDA. ALTAVEU

Que hi haurà pujada de tarifes elèctriques? Tret de gran sorpresa, sí. Ara bé, des del Govern s’ha donat a entendre que la voluntat no és pas que sigui, com ha demanat FEDA, del 15%, i, sobretot, no pas al gener. El ministre portaveu, Eric Jover, ha remarcat que prendran la decisió de totes dues variables més endavant, sempre en funció “d’un munt de factors” que poden canviar molt en les pròximes setmanes.

El pressupost elaborat per la companyia energètica pel 2023 és ben clar. Fins i tot treballant amb la hipòtesi d’un increment tarifari mitjà del 15%, el resultat de l’exercici serà àmpliament negatiu. Tot i això, el Govern no vol, almenys per ara, garantir que aquest augment es produirà. De fet, el portaveu ha donat a entendre que hi haurà nova pujada de preus, però no pas tan elevada com ha demanat la societat pública ni en el moment sol·licitat.

Rètol de FEDA a la seu central de la companyia, a Encamp.

Relacionat

FEDA demana una nova ‘tarifada’ del 15% ja des del gener

“La potestat de canviar les tarifes és de Govern, independentment de les xifres que hagi previst FEDA, que necessitava uns elements per fer els comptes”, ha explicat Jover. El ministre ha desgranat que, quan toqui, es prendrà la decisió en funció de tres variables principals: l’evolució que hagi tingut el preu de compra de l’electricitat a l’exterior, l’afectació sobre el poder adquisitiu de les famílies i l’estalvi energètic que s’hagi aconseguit amb els plans impulsats ara tant al sector privat com al públic.

Ha admès, però, que difícilment es podrà evitar una nova ‘tarifada’. Faltarà, però, saber l’abast. “De quant serà? És el que hem de definir. I també decidirem quan és oportú”, ha comentat Jover, tot insinuant que, en qualsevol cas, es podria esperar que passi l’hivern. Sempre clar, amb un altre element a tenir en compte: protegir FEDA.

“Hi ha molts factors que influeixen. Seguirem com evolucionen i acabarem veient quina és la magnitud de la tragèdia del 2022”, ha comentat. Cal recordar que, a 30 de juny, el resultat negatiu de la companyia energètica ja era d’uns 10 milions d’euros.

Comentaris (6)

Trending