Els efectes de la pandèmia i de la guerra fan rebaixar les expectatives de creixement econòmic

Estadística situa la previsió de l’encariment del cost de la vida a final d’aquest 2022 en un molt conservador 4,5%

La construcció nota especialment l'encariment de certs productes.
La construcció nota especialment l'encariment de certs productes. Toni Solanelles

La cua de l’efecte de la pandèmia i, sobretot, la repercussió que està tenint la guerra a Ucraïna quant a l’encariment de molts productes, inclòs un carburant que ja estava disparat abans de l’inici del conflicte, han portat el Govern a rebaixar molt sensiblement les previsions de creixement econòmic per aquest 2022. Així, segons les dades publicades aquest dijous pel departament d’Estadística, el producte interior brut (PIB) real hauria d’experimentar un creixement del 5,2% quan fa uns mesos la previsió situava l’increment en el 6,3%.

Els preus dels carburants i de l’energia, però també d’altres productes necessaris especialment per a un sector de la importància per al país com la construcció suposen un important fre al creixement econòmic. Conseqüentment a la rebaixa del PIB real, també hi ha la del PIB nominal, que passa d’una previsió del 7,8% al 7,2%. Aquestes dades apareixen en els informes macroeconòmics, en un cas, per al sexenni 2021-2026 i, en l’altre, el més actualitzat, per al sexenni 2022-2026.

És significatiu que s’incrementi el creixement percentual previst en el nombre d’assalariats (del 2,6% al 3,2%) però, en canvi, que es redueixi la massa salarial (del 7,4% al 6,3%)

Si per aquest 2022 es rebaixen les expectatives de creixement, a partir de l’any que ve, s’incrementen. Ara bé, caldrà veure futures actualitzacions de les dades a veure què indiquen. També és significatiu que s’incrementi el creixement percentual previst en el nombre d’assalariats (del 2,6% al 3,2%) però, en canvi, que es redueixi la massa salarial (del 7,4% al 6,3%). I això que, és públic i notori, el Govern, en les mesures per fer front a la pèrdua de poder adquisitiu ha aprovat un augment generalitzat d’acord amb l’IPC del 2021 dels salaris més baixos.

Tot plegat no pot indicar res més que no sigui que les contractacions que es fan, són a preu de saldo. Per tant, per molt que s’actualitzin els sous, els llocs de treball que s’estan creant són de baixa qualitat. D’altra manera no es pot entendre que creixent més del previst el nombre de treballadors del conjunt del país, la massa salarial experimenti una reculada. Per aquest 2022 també es preveu que les importacions i les exportacions siguin molt superiors a les inicialment previstes.

Finalment, Estadística fa una previsió molt conservadora en relació a l’encariment del cost de la vida. Cert és que l’actualització de les dades macroeconòmiques comporten un increment de l’IPC previst per al 2022. Però veient com està la situació, el 4,5% d’increment de la inflació que es projecta per al final d’aquest any sembla com a molt benèvol atès que actualment se supera amb escreix el 6%. De fet, s’està més a prop del 7%. Això sí, l’anterior previsió macroeconòmica estimava l’augment del cost de la vida d’aquest 2022 en un 1,9%.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending