La crisi del coronavirus fa desplomar les vendes als grans centres comercials

L’excepció va ser l’alimentació, que va registrar un increment del 3,6% mentre que la resta de productes va caure gairebé un terç

Productes d'alimentació d'un centre comercial.
Productes d'alimentació d'un centre comercial.

L’esclat de la crisi del coronavirus va impactar de forma directa a les vendes de les grans superfícies comercials. El març, van baixar prop d’un terç en comparació al mateix mes del 2019. La davallada va ser general en tots els tipus de productes, amb una única excepció: l’alimentació, l’únic grup en què es va registrar un increment de la despesa dels clients.

Així ho revelen les dades fetes públiques aquest dijous des del departament d’Estadística. Al març del 2019, l’índex de vendes a les grans superfícies comercials (IVGS) se situava en un 97,9. Un any després, havia baixat a 69,8. Això suposa una disminució del 28,7%.

L’IVGS calcula el volum de vendes d’aquests establiments en euros, distingint si es tracta de productes alimentaris o altres. Per trobar la xifra es té en compte el valor del bé venut, l’import del servei prestat per la venda, la reparació de béns de consum, així com els diferents serveis d’instal·lació a domicili.

Justament, analitzant les dades es veu que, pel que fa al global dels productes no alimentaris, la caiguda de vendes va ser brutal, especialment arran de l’esclat de l’emergència sanitària que va obligar a tancar seccions importants dels establiments. Va ser superior al 55%, passant del 96,8 del març del 2019 a un 43,1 –bàsicament les compres que s’havien fet fins al dia 13-.

En canvi, es va incrementar la venda en alimentació. Del 99,3 va pujar al 102,9. Percentualment suposa un 3,6% més.

Pel que fa al personal ocupat al sector, i malgrat la crisi sanitària, els establiments van acabar el mes de març amb més treballadors que no pas un any enrere. Així ho demostra l’índex d’ocupació, que salta del 95,6 del 2019 al 98,3, un 2,8% més.

Comentaris (2)

Trending