L’accelerada de la construcció deixa el mercat de xofers sota mínims

Empreses de transport de mercaderies i de viatgers troben enormes dificultats per poder incorporar conductors davant el creixement de l’activitat i, fins i tot, tenen feina per retenir els professionals de què disposen

Camions a la zona fronterera.
Camions a la zona fronterera.

Trobar xofer per a segons quina empresa és tota una odissea. L’accelerada del sector de la construcció està deixant el mercat de conductors sota mínims. O menys encara. Alhora, en alguns casos, està comportant un increment de salaris, necessari per retenir professionals que ja es tenen en plantilla o per mirar d’incorporar-ne de nous si fan falta. Empreses de transport de mercaderies i de viatgers estan tenint veritables dificultats per trobar professionals de la conducció per poder assegurar la bona marxa de la seva flota de vehicles.

Les fonts consultades han reconegut que en el sector s’està plantejant fer una crida internacional per intentar trobar xofers. Caldrà llavors veure si els permisos són homologables. Però la dificultat és real i hi ha empreses d’autocars que han de desestimar feines perquè no tenen conductors o companyies de transport de mercaderies que tenen camions aturats perquè no tenen qui posar-hi al volant. La bona marxa de la construcció té en bona part la ‘culpa’ d’aquesta manca de xofers.

D’entrada, les constructores han incrementat una mica els salaris respecte de la mitjana que s’estila o s’estilava en el sector del transport. Alhora, normalment els viatges solen ser interns o, com a mínim, i a diferència del transport de viatgers, difícilment obliga a passar les nits fora de casa. A més a més, expliquen algunes de les fonts, haver de tractar amb persones com en el cas dels vehicles de línia sempre comporta més dificultats o més frec-a-frecs que no pas si es pot anar per lliure, per dir-ho d’alguna manera.

Qui més qui menys, afirmen les diverses fonts consultades, està buscant conductors. I les empreses estan optant en alguns casos, per incrementar sous per retenir els xofers. Especialment aquells que mostren la seva fiabilitat. I en aquest sector, tenir cura dels vehicles és un element ben objectivable per poder tenir un criteri d’avaluació dels professionals. En el cas d’aquelles empreses que han de fer trasllats fora del Principat, el fet de dominar els tràmits burocràtics també és un element a tenir en compte.

En aquest sentit, fonts consultades han reconegut que haver de passar per la duana és un maldecap important. Entre altres coses perquè les instal·lacions, expliquen els consultats, han quedat petites. I això fa que les gestions a realitzar no es puguin fer en condicions i que, alhora, s’acumulin cues i retards.

Comentaris (6)

Trending