La societat de drets d’autor, a punt de tancar el nou manual de tarifes

El document serà aprovat al consell d’administració en poques setmanes per, posteriorment, passar la validació de Govern i de l’assemblea; l’objectiu és adaptar-se als estàndards internacionals en la matèria

Un rètol de l'SDADV
Un rètol de l'SDADV SDADV

La Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns (SDADV) ultima els detalls del nou manual de tarifes que, si tot surt com està previst, es podria començar a aplicar de cara a l’any vinent. Es tracta, s’indica des de l’entitat, d’una graella que es col·locaria en els estàndards internacionals en la matèria. Això, s’admet, pot suposar en alguns dels casos un encariment. Paral·lelament, també es vol tenir enllestides les normes de repartiment per establir com es distribueixin aquests diners entre els diferents artistes.

Així ho explica la secretària de l’SDADV, Stefi Bastús. “Crec que uns dies el podrem presentar al consell d’administració”, apunta. Per cert, aquest darrer òrgan va ser renovat recentment en l’assemblea de l’entitat, amb la continuïtat de tots els seus membres, inclòs el màxim responsable, Lluís Casahuga. El procés, en aquest sentit, està marcat. Primer, el document haurà de ser validat per aquest òrgan de direcció i, posteriorment, Govern disposarà de dos mesos per estudiar-lo per si considera escaient fer alguna proposta de canvi. I, finalment, caldria que fos aprovat per l’assemblea. Un procés que s’espera poder tirar endavant al llarg d’aquest any.

Com s’ha dit, el manual “gairebé està tot fet”. Tot just falten les darreres revisions. “Mirar tot bé, que no hi hagi res d’estrany”, comenta Bastús. L’objectiu del document és “adaptar-nos a la normativa internacional i al que s’està aplicant arreu”. Així, assegura que no ha de comportar necessàriament un increment global de totes les tarifes. “Tindrem algunes que pujaran, sí; però d’altres es quedaran igual i fins i tot n’hi haurà que caldrà fer una negociació en funció de cada cosa”, ha indicat.

La secretària de l’SDADV remarca que la clau del canvi de manual no és pas, doncs, recaptatòria. “Volem unes tarifes que es corresponguin realment amb la normativa internacional i, sobretot, que cobreixin tots els sectors, des de la música a l’editorial o la plàstica”, desgrana. En aquest sentit, entén que ha de servir per solucionar certes mancances detectades perquè, actualment, “hi ha àmbits que no estan coberts”.

Al mateix temps, s’espera també tenir un altre document clau per al bon funcionament de l’SDADV: les normes de repartiment. És el que ha de definir com es distribueixen entre els artistes del país els diners que es recapten i que no han d’anar a societats estrangeres amb qui s’ha signat conveni. També es vol fer un sistema que estigui adaptat a les pràctiques habituals a l’estranger. Tots dos documents acabaran marcant el pressupost que l’entitat faci de cara al 2025, tant pel que fa a la previsió d’ingressos com en la de despeses, perquè s’entén que ja llavors es podria fer aquest repartiment.

Un altre projecte que es considera important és el disseny de la nova pàgina web. L’SDADV ha llançat un concurs per contractar l’empresa que es faci càrrec de la creació un portal que vol “fomentar i facilitar que els socis puguin declarar les seves obres i agilitzar els tràmits, tant amb els associats com amb els proveïdors”, segons explica Bastús. La tasca del lloc d’internet també serà informativa cap a la ciutadania. “Volem explicar correctament els drets, el seu perquè, com funcionen. Fer molta pedagogia perquè s’entengui què es la defensa dels drets d’autor”, comenta la secretària de l’entitat.

Etiquetes

Comentaris

Trending