Sant Vicenç d’Enclar recupera el campanar

Han finalitzat les obres de restitució en la data del tercer aniversari de l'ensulsiada i s'han dut a terme amb el màxim de rigor a l'original

Comentaris

Vista aèria de l'església amb el campanar.
Vista aèria de l'església amb el campanar. SFGA

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha visitat aquest dilluns l’església de Sant Vicenç d’Enclar per conèixer de primera mà la finalització de les obres de restitució del campanar, en la data del tercer aniversari de l’ensulsiada. “La restitució estructural del campanar ha estat el més fidedigna possible i s’ha dut a terme amb el màxim de rigor a l’original”, ha destacat la ministra, qui ha especificat que la col·locació de cadascuna de les pedres ha estat un treball rigorós que s’ha dut a terme durat 30 setmanes, del mes de maig al desembre.

"És un dia molt emotiu i molt especial, han estat tres anys de feina molt intensa de sinergies entre els equips tècnics de patrimoni, construcció i arquitectes. Hem aconseguit restituir l'audiovisual d'uns dels patrimonis que testimonia l'ocupació d'Andorra des de diferents èpoques de la història", ha explicat Riva. 

El 21 d’abril d’enguany es va col·locar la primera pedra de la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar i, vuit mesos després, s’ha assolit el principal repte tècnic del projecte, restituir les parts constructives de la torre amb la fesomia coneguda anteriorment a l’esfondrament.

SVE tisella teulat
Una imatge de la tisella del teulat.

La reconstrucció ha seguit els estàndards internacionals per recuperar l’elevat valor patrimonial del campanar, element que ha requerit un treball constant de verificació, adaptació i correcció per tal que l’execució respecti la documentació precisa i indiscutible que s’havia generat a partir de fotografies. D’aquesta manera, gràcies a l’obtenció de coordenades en l’espai a partir dels models virtuals tridimensionals i la implementació d’un sistema de georeferenciat inèdit utilitzat a l’obra, s’han ubicat gairebé 500 pedres en la posició exacta identificada pels tècnics del departament de Patrimoni Cultural.

Alhora, aquest sistema de referències ha facilitat la restitució centimètrica de la totalitat dels forats de bastida, de la porta i els de l’arc que dona accés des de la nau al campanar, també de les quatre finestres i dels set òculs superiors. Les noves tecnologies aplicades a la restitució volumètrica també han servit per corregir la inclinació de la torre i per ubicar una cornisa que no s’havia documentat en la reconstrucció de l’any 1980.

IMG 20221219 140334
Visita d'obres aquest migdia.

Actualment, a l’interior de l’església, s’han restituït els bancs correguts i, a l’exterior, l’aparell constructiu del campanar s’ha finalitzat amb la implantació de l’embigat que ha de suportar la coberta. Malgrat que l’aixecament del campanar ja ha finalitzat, queden per fer els arrebossats de la torre i les restauracions dels paraments de la nau, que s’hauran d’enllestir quan les temperatures permetin que el producte reaccioni correctament. Durant aquest temps, es faran els treballs que no necessiten la calç, és a dir, la finalització de la coberta i la restitució de la pavimentació de l’interior de la nau.

Comentaris

Trending