Sant Vicenç d’Enclar ja té pràcticament mig campanar reconstruït

Els treballs s’aturen ara dues setmanes coincidint amb les vacances de la construcció però els tècnics que dirigeixen l’obra aprofitaran per repassar detalls i confirmar que tot va com estava previst

Un operari treballant en la reconstrucció.
Un operari treballant en la reconstrucció. PATRIMONI CULTURAL

El campanar de Sant Vicenç d’Enclar ja està a la meitat. Més o menys. Potser faltarà alguna filada de pedres per arribar als quatre metres -la torre circular original en feia vuit- però de ben segur que està per sobre dels tres metres i mig. Els treballs, lents però segurs, avancen al ritme previst. I a la tardor estarà finalitzada la reconstrucció del campanar i la resta d’actuacions que s’han planificat per posar en valor l’església amb bastiments pre-romànics i romànics.

Coincidint amb les vacances del sector de la construcció, els treballs s’aturen ara dues setmanes. Uns dies que serviran als equips tècnics, que estan fent una gran feina, per posar en comú tots els seguiments que han anat fent i els detalls i anotacions que s’han anat fent. Es fa una feina molt minuciosa. La reconstrucció es “gairebé artesanal”, ha precisat la directora de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte.

Tant és així que en la col·locació de les pedres i el morter de calç que les relliga només hi intervenen tres operaris. Això sí, paletes amb uns coneixements especials quant a les tècniques constructives que, òbviament, poc tenen a veure, per exemple, amb les de la construcció de les torres del Clot d’Emprivat. “S’està treballant a bon ritme”, ha indicat De la Parte, satisfeta del treball que s’està fent i la cooperació que hi ha entre els diversos equips intervinents. D’arquitectes a constructors passant pels tècnics de l’administració.

IMG 8686 (1)
Una vista del pla a tocar de l'església, amb els sacs plens de les pedres que s'han de recol·locar.

La feina, s’ha dit, no és gens fàcil encara que sí molt agraïda. Cada filera de rocs que es col·loca es revisa, es comprova minuciosament, abans d’iniciar la col·locació de la següent filera. Hi ha un marge d’error, de desviació, que no es pot superar. En cas contrari s’ha de desmuntar allò muntat i cal tornar a començar de nou. Es vol que la reconstrucció permeti obtenir un campanar el més fidel possible al que va col·lapsar.

El 22 d’agost es reprendran els treballs després de les dues setmanes d’aturada amb tot un seguit de deures producte de la revisió que faran els tècnics responsables dels treballs durant aquests dies. Però l’optimisme és evident. Per ara, hi ha satisfacció de la feina feta. Més enllà de l’aixecament del campanar, s’està ja treballant en la posada en valor del conjunt de la nau. Per ara, a nivell d’intervenció a l’interior del temple, “el que es va fent és alguna injecció de morter” allà on hi ha un buit que cal reomplir, ha remarcat la màxima responsable de Patrimoni Cultural.

Una vegada estigui del tot aixecada la torre circular, serà quan definitivament es treballarà en tots els elements per donar més esplendorositat, més majestuositat a una església que tot i la seva petitesa té una història i un valor incalculables. Tot això ha d’estar llest aquesta propera tardor. En una fase posterior es farà la intervenció escaient per posar en valor el conjunt del Roc d’Enclar, del jaciment. En poc temps tota la zona hauria de guanyar molt i molt.

Comentaris

Trending