El film ‘Canigó 1883’ continua la travessia de Verdaguer pels Pirineus amb final a Andorra

Provinent de la Pica d’Estats, va accedir al Principat, pel port de Creussans i la cinta, segona part de ‘Maleïda 1882’, compta amb l'assessorament de Jordi Pasques i Àlvar Valls

Un fotograma de la pel·lícula.
Un fotograma de la pel·lícula. FilmExplora

FilmExplora i la Fundació Jacint Verdaguer han presentat aquest dilluns a Barcelona el film ‘Canigó, 1883, la llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer’, que s’estrenarà l’estiu del 2023. El film que és la segona part de ‘Maleïda 1882’ (FilmExplora, 1989), és un treball d’investigació i recerca, basat en fets reals i fidels als paisatges i context, i que mostra com era el Pirineu del segle XIX i la seva gent, inclosa Andorra on acaba el recorregut.

Provinent de la Pica d’Estats, Verdaguer va accedir al Principat, pel port de Creussans, el 25 d’agost de 1883, i l’endemà va oficiar una missa a l'església de Llorts. Durant el camí cap a Andorra, va trobar pluja, va passar gana i va patir el fred dels cims pirinencs, però la bellesa del paisatge i dels pobles de la vall el va reconfortar.

A Ordino, es va hostatjar a la Casa Rossell. El dia 30 d’agost, acompanyat del vicari d’Ordino i de Josep de Riba, el propietari de la casa -que en aquell moment exercia de secretari del Consell General-, va fer una ascensió al pic de Casamanya. Del cim estant, va contemplar el mar de muntanyes que l’envoltava: les serres dels Meners, de la Serrera o d’Enclar, a Andorra; de Salòria a la serra d’Organyà, a l’Alt Urgell; i les muntanyes de l’Arieja, on destaca el massís del Carlit, cap al nord. En l'apartat d'assessorament històric i documental han col·laborat Jordi Pasques i Àlvar Valls.

‘Canigó, 1883, la llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer’, és un film del director Albert Naudín, amb guió de Bernat Gasull i del propi Naudín. El paper protagonista serà per Lluís Soler, que farà de Jacint Verdaguer. El film també hi sortiran actors reconeguts com Sílvia Bel, que interpreta Flordeneu; Xavier Boada, fent de Jaume Collel (amic íntim de Verdaguer) i Santi Pocino, que interpreta el poeta, com a jove.

La pel·lícula està en ple rodatge, i ha iniciat aquest dilluns una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami, que acabarà el 23 de juny. L’objectiu és recollir 20.000 euros per a cobrir les despeses de producció.

Etiquetes

Comentaris

Trending