Una casulla mortuòria de més de tres segles restaurada com si fos nova

(AMB VÍDEO) La peça procedent de Sant Martí de la Cortinada, datada entre els segles XVI i XVIII, va ser l’elegida per refer-la en un procés participatiu

Comentaris

Alguns dels restauradors mostrant la casulla.
Alguns dels restauradors mostrant la casulla. sfga

Té entre tres i cinc centúries per avui per avui sembla nova. La restauració de la casulla mortuòria de Sant Martí de la Cortinada ha estat d’allò més exitosa. El treball fet pel taller de restauració de teixits Montserrat Xirau ha sigut encomiable. Per al procés de restauració s’han seguit els passos de documentació, neteja, eliminació d’adhesius d’intervenció anterior, i la consolidació dels diversos teixits i elements aplicats.

La casulla mortuòria del temple romànic ordinenc data dels segles XVI a XVIII i va ser la peça triada per ser restaurada després d’un procés participatiu durant la tardor del 2022, a través de www.visc.ad.  Durant el procés de restauració s’han trobat documents en paper a les peces brodades. Totes tenien paper, però en molts no s’ha conservat, o no tenien text. Hi ha una carta que correspon a una calavera de l’esquena i la data a uns ossos de l’esquena.

La casulla és una vestidura que el sacerdot es posava sobre de tota la roba per celebrar la Missa de Divendres Sant, la de difunts o Missa defunctorum i també durant la Quaresma. Està decorada amb tres calaveres i tres parells d’ossos creuats a la part central, com a símbol de la mort. En aquest cas, és una de les més antigues conservades al fons de Patrimoni Cultural i procedeix de l’església de Sant Martí de la Cortinada.

Etiquetes

Comentaris

Trending