Cinca admet davant un jutjat de Barcelona haver fet vuit viatges a Libèria, Serra Leone i Mali i haver transportat or

El ministre declara com a testimoni en el judici per una demanda civil que va interposar contra ‘Crónica Global’ per defensar el seu honor davant la publicació del llibre ‘Diamantes sucios

Cinca anuncia (un altre cop) accions judicials contra aquells que l\'ataquen, ara per un llibre que explica el seu pas per Orfund
Cinca anuncia (un altre cop) accions judicials contra aquells que l\'ataquen, ara per un llibre que explica el seu pas per Orfund
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha reconegut aquest matí davant d’un jutjat de Barcelona que en una ocasió, quan treballava a Orfund com a alt executiu, va transportar personalment or des de Barcelona fins a Andorra. A més a més, ha explicat, a preguntes del tribunal, que mentre va treballar per l’empresa fonedora va viatjar en vuit ocasions a Libèria, Serra Leone i Mali. Cinca ha hagut de prestar declaració en relació a la demanda civil que ell mateix va interposar contra dos periodistes del digital barceloní ‘Crónica Global’ i contra l’expresident d’Orfund Joan Samarra. 

El ministre considerava que se li havia danyat l’honor per la publicació d’un llibre sobre els vincles de Cinca amb el tenebrós món de l’or i els diamants. La fiscalia manté que contra el defensat pel titular de Finances no hi ha cap delicte d’honor i assegura que el mitjà demandat va fer “un treball periodístic irreprotxable”. I, a més, el que s’exposava en el llibre editat per l’esmentat diari electrònic era d’indubtable interès, amb la qual cosa l’acció judicial endegada pel responsable ministerial se li pot acabar girant en contra, encara que el cas està pendent de sentència.

Cinca, com a demandant, ha hagut de prestar testimoni davant el jutjat de primera instància número 20 de Barcelona, que és el que coneix de la seva petició. El ministre, més enllà dels seus assessors legals, no ha estat acompanyat per ningú més i ni tan sols no va sol·licitar que la declaració de cap testimoni. Ni tan sols no va demanar que s’interrogués durant el judici l’autor del llibre i un dels demandats, el periodista barceloní Carlos Quílez. La vista celebrada a la Ciutat de la Justícia de la capital catalana s’ha allargat durant més de dues hores.  

Samarra ha citat com a testimoni un extreballador d’Orfund. Aquest antic empleat, que durant anys va treballar sobre terreny africà per la foneria andorrana també havia estat proposat com a testimoni en les causes obertes al Principat però mai no se’l va citar. L’home ha assegurat que era la mà dreta de Manuel Terrén, que alhora era home de confiança de Jordi Cinca. Referit a l’ara ministre, amb qui té manifestes desavinences, l’exempleat Luis Bielsa ha afirmat davant el tribunal que “jo vaig treballar per a un delinqüent”.

La fiscal ha manifestat durant la vista que les reiterades querelles interposades per Samarra contra Cinca evidencia una manifesta intenció de danyar la seva imatge. I això hauria de fer estimar la demanda civil per atemptar contra l'honor del ministre. Quant al treball periodístic de ‘Crónica Global’ i Carlos Quílez, més enllà de no acceptar que fos delictiu o difamatori, la fiscalia li ha recordat al titular de Finances andorrà que és un personatge públic i que, com a tal, està sotmès a un major control. A més, el fiscal ha assegurat que el que s’explica al llibre ‘Diamantes sucios’ és “de manifest interès per a la ciutadania”.

Comentaris

Trending