Canillo s’estreny el cinturó per afrontar la crisi del coronavirus

El comú aprova un pressupost que preveu menys ingressos i que redueix substancialment la despesa d’inversió per crear un fons especial dotat amb un milió d’euros davant la Covid-19

Francesc Camp, durant la sessió virtual de comú.
Francesc Camp, durant la sessió virtual de comú.

El comú de Canillo ha aprovat aquest dimecres un pressupost que ha quedat reduït en comparació amb la voluntat inicial de la majoria a conseqüència de la crisi del coronavirus. La corporació preveu ingressar menys diners a causa dels efectes econòmics de l’emergència sanitària i ha apostat per una disminució de la despesa, especialment en inversió, a la vegada que es destina prop d’un milió d’euros a un fons especial per fer front a les necessitats que puguin sorgir arran de l’epidèmia de la Covid-19. Els comptes han estat criticats per la minoria d’Objectiu Comú perquè consideren que “no reflecteix les necessitats que vindran”.

El pla inicial de la nova majoria demòcrata liderada per Francesc Camp consistia a aprovar un pressupost que ascendia a 15,57 milions d’euros, que ja representava un descens si es comparava amb el del 2019, ja que “enteníem que aquest era un any de transició”. En canvi, l’impacte del coronavirus farà que es redueixi de forma significativa encara més. Gairebé un 5%. En xifres: uns 728.000 euros menys.  

Per un costat, s’ha previst una baixada important dels ingressos provinents d’impostos, taxes o preus públics, com ara la llar d’infants, zones blaves o els esplais. De fet, es dona per perdut tot un trimestre, amb l’esperança que finalment no s’arribi a tant. La previsió, doncs, és recaptar 688.000 euros menys del que s’estimava quan es va començar a fer el pressupost. Es passa de 5,6 a 4,9 milions.

Objectiu Comú no ha donat suport als comptes perquè consideren que no s'adapten a la situació post crisi sanitària

A banda, pel que fa a la despesa, es crea un fons de reserva especial per fer front a la crisi de la Covid-19, que es dota amb 1,054 milions d’euros. Aquests, com ha explicat Camp, se sumarien a les reserves que ja té el comú, fent un total de 3,225 milions. En aquest sentit, el cònsol major ha recordat que “els comuns tenim el compromís d’ajudar Govern” tot i que “encara no s’ha tancat quina aportació farà cadascú”.

Per compensar tant aquesta davallada d’ingressos com la dotació del fons, s’ha reduït de forma important la despesa. Per una part, la de persona, tot i que “sense tocar salaris”, ha remarcat Camp i també la de funcionament. La part grossa de la tisorada, però, es fa amb la inversió. Inicialment, en el pressupost fet per la majoria, ascendia a 6,89 milions i finalment s’ha deixat en 5,36. És a dir, un 22% menys. “Hem intentat no deixar de fer el que teníem previst, més enllà d’alguna inversió. L’objectiu és que es facin i que una part es paguin l’any vinent”, ha apuntat Camp, que ha defensat que “hem de seguir fent obres perquè això també beneficiarà les empreses del país”.

Per concretar aquesta retallada, s’ha anat molt al detall, disminuint moltes de les partides previstes, com ara la compra de vehicles, la reforma d’algunes oficines de turisme, la millor de carreteres o camins o el canvi de l’enllumenat a les carreteres, que es farà finalment en dos anys. En canvi, es mantenen projectes ja adjudicats com l’aparcament de Ransol, les passarel·les penjants sobre la vall del Montaup i la del Riu, o altres que també es consideren important, com la reforma de l’edifici del telecabina. Sobre aquest punt, Camp ha explicat que “s’ha fet un esforç en reduir inversions però de seguida que acabi el període d’emergència posarem fil a l’agulla perquè hi ha projectes que són importants i també hi ha empreses del país que podran accedir i serà important per reactivar l’economia”.

El comú volia invertir, inicialment, 6,89 milions; ara només preveuen 5,36

El pressupost ha tirat endavant amb els vots de la majoria de Demòcrates per Andorra (DA). Des d’Objectiu Comú no s’ha donat suport perquè, tal com ha explicat la consellera Dolors Cabot consideren que “no reflecteix les necessitats que vindran a posteriori de la crisi” i, per tant, el veuen “fora de la realitat”. Al seu entendre, “caldria ser més prudents i aparcar inversions que no són del tot necessàries” per posar “per davant de tot les persones, empreses i ciutadans”. Tant ella com Albert Torres han defensat que “caldria més prudència i evitar una despesa innecessària i buscar ajudes directes que puguin beneficiar el teixit empresarial de la parròquia”.

A aquestes crítiques, Camp ha respost assegurant que “hem repassat el pressupost línia per línia i està perfectament adaptat a la situació actual, que no és només la d’ara, sinó la que vindrà d’aquí a uns mesos”. També ha deixat clar que, si s’ha de modificar més endavant perquè la crisi empitjora, es farà i ha remarcat que “hi ha una sensibilitat social i, si hem d’anar més enllà, ho farem”. També ha defensat inversions criticades des d’Objectiu Comú, com ara els ponts tibetans: “Quina millor solució per reactivar l’economia que tenir més atractius turístics i les passarel·les tibetanes ho seran”.

A banda del pressupost, la sessió de comú, feta per via telemàtica, ha aprovat la nova ordinació tributària, que inclou una exempció del 100% en l’impost de radicació comercial per aquells negocis que impulsin els joves de la parròquia durant els dos primers anys. A banda, el calendari tributari es retarda dos mesos per evitar que s’hagin de fer pagaments en mig de la crisi sanitària. Així, per exemple, el Foc i Lloc no s’haurà d’abonar fins al 15 de juny.

Comentaris

Trending