Arxivada per manca de contingut delictiu una primera denúncia contra comandaments de circulació d’Escaldes

El Tribunal de Corts sobreseu de manera definitiva una causa oberta per investigar si la cap de servei i l’oficial havien amenaçat o assetjat una agent

-
-
El Tribunal de Corts ha arxivat recentment i de manera definitiva una denúncia presentada per una agent del servei de circulació d’Escaldes contra la cap i l’oficial del mateix departament. La instància judicial no només ha confirmat el sobreseïment dictat fa mesos per la Batllia que va investigar el cas sinó que l’ha tancat del tot en considerar que els fets denunciats no poden tenir cap mena de retret ni conseqüència penal per als denunciats.

L’arxiu d’aquesta denúncia, relativa a uns fets ocorreguts el 6 d’octubre del 2017, arriba en el marc de la decisió de la Batllia d’activar la instrucció d’una querella col·lectiva instada per altres agents del mateix servei. La denunciant en aquella ocasió i que té presentada i admesa a tràmit una querella criminal contra els mateixos comandaments per altres fets que no han pogut ser analitzats pel Tribunal de Corts perquè no tocava en el moment processal actual no forma part del grup de tretze agents querellants que les darreres setmanes han estat citats a declarar en seu judicial per l’acció conjunta. L’agent en qüestió ha anat sempre o gairebé sempre per lliure, la qual  cosa no vol dir que no tingui el suport de la resta del col·lectiu o, almenys, d’una part.

La denunciant considerava amenaçant i assetjador que se l’hagués advertit de l’obertura d’un expedient si abandonava un despatx; va tenir un atac d’angoixa i va haver de ser atesa medicament

Els fets ara tancats definitivament pel Tribunal de Corts via un aute que resol els recursos presentats tant per la denunciant com pels denunciats es remunten, s’ha dit, al 6 d’octubre del 2017. Segons refereix l’aute del Tribunal de Corts al qual ha tingut accés l’Altaveu i en què es relacionen parts del contingut de la denúncia policial, aquell dia hi va haver “una reunió per motius laborals pujada de to” que hauria originat un atac d’angoixa de l’agent denunciant que va obligar a haver de ser atesa medicament. L’aute deixa constància de les discrepàncies i les versions contradictòries entre les parts.

No obstant això, una de les frases que la denunciant més avalaria com a amenaçadores seria una en què els comandaments, i especialment la cap de servei, hauria dit a la seva subordinada, segons aquesta mateixa va declarar, que “si sortia del despatx li obriria un expedient”. El Tribunal de Corts considera que “no pot ser qualificat d’amenaçant el fet d’avisar sobre la possibilitat d’obrir un expedient, cosa absolutament lícita i quin desenvolupament o prosperitat és incert”

La mateixa agent té en curs i admesa una querella criminal contra la cap del servei i l’oficial aliena a la querella col·lectiva interposada per tretze empleats més del departament

Tampoc no considera l’òrgan jurisdiccional que una expressió com aquella, que es donava en el marc d’una reunió per discutir amb l’agent si podia o no continuar fent de formadora com havia fet fins llavors, no pot ser considerada assetjadora atès que perquè hi hagi assetjament, entre altres coses, hi ha d’haver un comportament reiterat en el temps que no es dóna en aquesta ocasió. Per tant, “els fets d’autes són atípics” i en conseqüència “no mereixedors de cap reprotxe penal devent doncs de ser confirmat el sobreseïment decretat” per la instància instructora. I fent-ho de manera definitiva en considerar que del fet denunciat no en port sortir cap element que permeti reobrir la causa, la investigació.

El Tribunal de Corts deixa clar que no pot entrar a valorar en seu de recurs per una denúncia concreta, d’uns fets concrets, d’un dia concret, altres fets que es relaten en una querella presentada just per constituir-se en part de la causa i poder fer el recurs d’apel·lació que l’organisme desestima. Per tant, els fets ocorreguts segons la denunciant i també querellant el febrer del 2018, objecte d’una querella presentada gairebé vuit mesos després, continua el tràmit pertinent. Com en l’ocasió de la querella, o de les querelles que hi ha en curs contra els dos comandaments del servei de circulació d’Escaldes, a la cap del departament i a l’oficial els ha defensat el gabinet jurídic que assessora habitualment la corporació i a càrrec d’aquesta.

Comentaris

Trending