Alcobé dimiteix de forma irrevocable oblidant que ell mateix va reconèixer haver-se saltat la llei

Comentaris

Alcobé dimiteix de forma irrevocable oblidant que ell mateix va reconèixer haver-se saltat la llei
Alcobé dimiteix de forma irrevocable oblidant que ell mateix va reconèixer haver-se saltat la llei

El ministre d’Admnistració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, ha anunciat aquest migdia la seva dimissió irrevocable en una roda de premsa al costat del cap de Govern, Toni Martí, i en presència de diversos ministres i secretaris d’Estat (Jordi Cinca, Jordi Torres Falcó, Olga Gelabert, Sílvia Calvó, Josep Maria Missé o Consol Naudí). Alcobé ha assegurat que plega per no desgastar més el Govern i tant ell com Martí han carregat contra “els mitjans digitals anònims” i “aquells que van posar en risc la plaça financera”. El ministre se n’ha oblidat de recordar que va ser per iniciativa pròpia que va reconèixer haver incomplert la Llei de Govern.

Alcobé va explicar fa unes setmanes, quan va posar el càrrec a disposició de Martí, que havia compaginat durant un any i mig la tasca ministerial amb l’assessorament de Banca Privada d’Andorra (BPA) com a analista financer. Tant el fins ahir ministre (la renúncia es va formalitzar aquest divendres) com el cap de Govern han assegurat que la intenció del primer, ja el passat 13 d'octubre, era plegar. Però que va ser el màxim responsable de l'executiu qui el va empènyer a seguir mentre es comprovava l'evolució de la situació. Martí ha assegurat que Alcobé ha estat víctima d'haver "triat la defensa de l'interès general" davant d'interessos particulars que un i altre han focalitzat en la BPA, on el canillenc "hi tenia una forta amistat amb alguns dels seus responsables". El propi ministre, que ha qualificat "d'èxit" la gestió de la crisi del banc intervingut arran del 'Notice' del FinCEN ha vingut a assegurar que els atacs de què segons ell hauria estat objecte es deuen, justament, al fet d'haver-se decantat per defensar l'actuació d'un Govern al qual continuarà donant suport ara "com a ciutadà compromès".

La dimissió es produeix en un dissabte just després que la subsíndica i companya d'Alcobé en el tiquet electoral de DA a Canillo el 2015, Mònica Bonell, afirmés públicament que el grup parlamentari demòcrata no veia bé l'incompliment legislatiu protagonitzat pel fins ara titular d'Administració Pública. I just encara no una setmana abans que el Govern hagués de respondre a tot un seguit de preguntes sobre la situació del polític canillenc davant el Consell General. Toni Martí ha afirmat que, almenys per ara, no entrarà cap altra persona al gabinet ministerial. Rere la sortida d'Alcobé acceptada pel cap de Govern hi ha, també, un 'pacte' d'aquest darrer amb una facció liberal en la qual s'hi trobaria el propi president del grup parlamentari, Josep Pintat, que hauria 'demanat' que si es deixava caure el ministre no es posaria més pressió, ni amb mocions de censura encarregades de forma unilateral per una part de l'executiva del partit ni amb remocions al propi ministre ara dimissionari. Tant demòcrates com una part dels liberals estaven d'acord en evitar "l'espectacle" -segons el terme emprat per ells- que es va viure el 4 d'octubre durant la sessió de control que va acabar comportant, hores després, la renúncia de la consellera general Meritxell Mateu. El Govern, el propi Alcobé, temia que apareguessin nous detalls sobre activitats econòmiques o inversores del fins avui ministre, que formalment va plegar ahir, divendres.

El màxim responsable de l'executiu, Toni Martí, ha assegurat que "avui plega un gran ministre" i que "és molt dur defensar l'interès general" a Andorra. Malgrat asseverar que no té recanvi per Alcobé, ha garantit que no pensa convocar eleccions anticipades perquè "encara tenim moltes coses a fer i tenim el suport majoritari del poble andorrà". Un dels principals encàrrecs que tenia Alcobé ara sobre la taula era la reforma de la Funció Pública. Els sindicats dels funcionaris, però, ja n'havien reclamat el seu cap i diversos representants sindicals de cossos especials havien rebutjat mantenir reunions amb representants de DA en senyal de protesta. L'elecció d'un dissabte per anunciar la sortida del ministre no és casual. Els dissabtes són dels dies amb menys impacte informatiu. A més, sols treballen a ple rendiment mitjans afins als taronges com la televisió pública (i Ràdio Nacional), Diari d'Andorra i l'Angència de Notícies Andorrana (ANA)-ARA Andorra.

Lluny de debilitar el Govern i DA, el fet que Martí hagi deixat caure ara sí Jordi Alcobé enforteix la línia governamental. Més encara davant les escletxes i divisions internes entre els liberals, molt menys cohesionats que els demòcrates. L'encàrrec de la presentació de la moció de censura liderat pel secretari general de Liberals d'Andorra, Amadeu Rossell, ha acabat sent enverinat. I malgrat que de portes en fora tant el parlamentari Ferran Costa com el citat Josep Pintat ha mirat d'atemperar els ànims, el que és clar és que caldrà veure quina repercussió interna té tot plegat... no a DA, si no a Liberals. Perquè entre els demòcrates, segons ha augurat el seu líder suprem, "no hi ha cap fissura".

Martí: "Li han fet pagar la seva tria"

Toni Martí ha assegurat que “des del grup parlamentari liberal, des del partit i des del Govern farem la feina que ens toca fins al darrer dia de la legislatura. No hi ha ni una fissura”. L'afirmació es produeix després d'una comunicació amb el líder parlamentari de DA, Ladislau Baró. Martí hi ha afegit que “mal pesi a alguns, el poble andorrà va votar el que va votar. I aquest Govern té el suport majoritari al Consell General. I tenim molts deures encara a fer”. Per al cap de l’executiu, “una crisi de Govern” en forma d’avançar les eleccions “seria letal per al futur d’Andorra”. Martí ha lamentat que “en aquest país per defensar l’interès general els polítics estiguem sotmesos a una pressió exagerada”.

Martí, que ha tret ferro a les paraules de la subsíndica Mònica Bonell, que mai no ha estat sant de la seva devoció, ha fet una forta defensa tant d’Alcobé com del suposat interès general que presumptament defensa l’executiu. Només començar la roda de premsa que ha servit per anunciar la sortida del ministre del gabinet ha explicat que “és un honor acompanyar un senyor i un amic, un gran amic. Seria desagrair la feina que ha fet sempre a favor de l’interès general no acompanyar-lo. És una persona vital per al projecte que encarna aquest Govern. Sempre a favor de l’interès general”.

I ha continuat lloant “el sentit de l’ètica i el gran sentit de la responsabilitat”, del polític i economista de Canillo. “Vaig ser jo que li vaig dir que havia de continuar. No ha fet res d’il·legal ni de penal. Es posa el llistó molt alt, però ho puc entendre”. Amb la dimissió irrevocable, segons Martí, “hi ha un doble gest (d’Alcobé): el d’un ministre que sempre ha defensat l’interès general” i d’aquesta manera, a parer del cap de l’executiu, ha evitat “que ciutadans que no han fet males praxis no hagin de pagar els plans trencats”. L’altre gest, a l’entendre de les paraules de Martí, seria el fet que el fins ara ministre hagués optat per l’interès general fins i tot en contra de l’entitat amb la qual col·laborava.

“El senyor Alcobé tenia amistat amb persones de la BPA. I sempre va optar per l’interès general. Saber distingir que és l’interès general. Justament perquè va optar per l’interès general alguns, avui, li fan pagar aquesta tria”, ha assegurat el màxim responsable governamental. I encara hi ha afegit: “Plega un gran ministre, una gran persona, una persona d’una gran ètica”, el substitut del qual, malgrat que Martí ha assegurat que no el té pensat, “podrà ser igual de bo però no millor”. “Aquest Govern no pararà fins acabar de fer la seva feina. I qui (també) ha de fer la seva feina és la Justícia andorrana”, ha conclòs.

"Tot és per l'èxit de la gestió del 'cas BPA'"

El fins aquest divendres ministre d’Administració Pública considera que “el desgast era molt gran” i que mantenint-se ell al Govern i podent ser objecte d’atacs per la seva situació -en la qual ell mateix es va posar admetent quelcom que ningú havia dit abans: que havia violat la Llei del Govern- es “desviava l’atenció d’allò que és important”. Malgrat tot, Alcobé ha explicat que la seva intenció va ser sempre deixar el Govern i que era “conscient” que la informació que va facilitar el 13 d’octubre “podia contribuir a desgastar” la seva persona i més enllà. Per això, “no contribuiré a desgastar el projecte de DA i el Govern d’Andorra. I tot això per la resolució amb èxit” del ‘cas BPA’. 

L’economista i polític ha defensat amb fermesa la gestió de la situació viscuda per l’entitat bancària per la qual va treballar. “Avui només podem celebrar la gestió de la crisi financera més gran d’Andorra”, tot assegurant, ha dit, des de la preservació dels dipòsits dels clients a la “conservació dels llocs de treball”. També ha assegurat que el fet d’haver posat el banc pont en mans d’un altre gestor -el fons voltor americà JC Flowers, que ni pot operar amb dòlars ni ha pogut rescatar la renda variable dels seus clients- ha contribuït a la “restauració de la credibilitat” de la plaça financera. Contra això, el fins ara titular, també, de Transports i Telecomunicacions ha estat molt dur amb els responsables de BPA a qui, encara que sense citar-los obertament, ha arribat a dir que “va posar en risc fins i tot la sobirania d’Andorra”.

Alcobé, que ha agraït “la confiança del cap de Govern i el suport dels ministres” tot assegurant que hi ha un gran “companyerisme” a la taula ministerial, ha fet bandera i ha posat l’accent en la seva defensa de l’interès general. Així, arran de les informacions aparegudes sobre la seva persona, i a les quals ell mateix va contribuir de forma decisiva, es va generar un “debat polític” que “perjudica el dia a dia de l’acció de Govern. Per tant, vull ser conseqüent que l’interès general està per sobre de les persones”.

Ha carregat durament contra els “actors anònims” que “des de l’opacitat i la crueltat” l’han estat fustigant, segons el seu parer, amb l’“objectiu únic de desgastar el Govern i el nom del nostre país”. Ha qualificat de “covards” aquests agents que actuen des de l’“anonimat” i els ha augurat que “no aconseguiran fer passar els interessos personals” ja que “s’equivoquen plenament. Aquesta és la diferència entre els que tenen l’interès general (com a prioritat) i els que hi tenen l’interès personal”.

El fins ara ministre, que ha tingut un record per als funcionaris que han treballat al seu costat i ha recordat totes les àrees que ha pogut conèixer ben de prop gràcies a la seva tasca ministerial, ha reconegut que “el desgast és molt gran” i com que “les persones estem per satisfer el projecte i el servei públic”, “la millor opció” era plegar. Una voluntat que tenia des del primer dia però que Martí li va frenar i que aquesta darrera setmana va tornar a confirmar al cap de Govern, advertint-lo que quan tornés de la seva gira per l’Amèrica Llatina en pro de l’establiment del nou ordre global que Martí promou faria efectiva la seva dimissió. “Crec en aquest Govern però sobretot crec en Andorra. Sempre em trobaré donant suport a aquesta causa”, ha reblat per acabar.

Fotografia: agència ANA

Comentaris

Trending