Autea inaugura l’exposició fotogràfica Mira’m, que dóna visibilitat a l’autisme en l’edat adulta

Les imatges es podran veure a la botiga Massimo Dutti d’Andorra la Vella, fins al 13 de maig

Autea inaugura l'exposició Mira'm
Autea inaugura l'exposició Mira'm Pilar Candel

Autea ha inaugurat Mira’m, l’exposició fotogràfica realitzada per la tècnica de Joves en Inclusió, Marta Escabrós. Les 15 imatges estaran disponibles a la botiga Massimo Dutti d’Andorra la Vella, fins al 13 de maig. L’objectiu principal d’aquest  acte és donar a conèixer i visibilitzar el TEA en l’edat adulta. Amb motiu de la celebració del dia mundial de l’autisme, l’associació ja va destacar que, una vegada passen l’adolescència, aquests joves es queden sense ajuda a la societat.

Inés Martí, presidenta d’Autea, ha explicat que la idea de l’exposició surt per poder apropar a la població la realitat i el dia a dia d’aquests joves. “De vegades focalitzem l’autisme en l’edat infantil, que és molt important i per sort a Andorra tenim molts mitjans per a ells, però quan arriben a l’edat adulta hi ha un buit important”, ha indicat Martí. Respecte a l’elecció del lloc, ha afirmat la presidenta, ha sigut per benefici mutu entre la botiga i l’associació, “així portarem més gent que vindran a veure les imatges i la gent que vingui a comprar preguntarà. A més, hem format una mica als treballadors perquè puguin respondre les qüestions més bàsiques que els puguin fer arribar”.

La tècnica i fotògrafa, Marta Escabrós

Relacionat

“De vegades, una mirada també és una veu”

Les 15 imatges han sigut fetes per la tècnica del programa Joves en Inclusió, Marta Escabrós. “He volgut que siguin el més naturals com sigui possible, que els mostren tal qual ells són”, ha indicat la fotògrafa. En cadascuna d’elles es pot veure un dels cinc joves que formen part del programa en moments espontanis del seu dia a dia. “He volgut demostrar que les mirades també poden ser un mitjà de comunicació potent per a aquestes persones”, ha explicat Escabrós.

“Una mirada es converteix, per aquestes persones, en l’instrument més potent que tenen per comunicar-se amb nosaltres”

En aquest aspecte també ha concordat l’Eva Flotat, psicòloga especialitzada en autisme, que ha fet especial èmfasi en la importància de la comunicació no verbal. “Una mirada es converteix, per aquestes persones, en l’instrument més potent que tenen per comunicar-se amb nosaltres”, ha explicat Flotats. La psicòloga també ha reclamat serveis específics i recursos per a l’edat adulta “per seguir treballant la inclusió, en un món que ha d’adaptar-se a ells”.

Els assistents han pogut gaudir d’una lectura de textos per part de joves en treball inclusiu del Servei SRCA del SAAS i del Joan Hernández, responsable del programa per a les persones de la FONCA. Finalment, han pogut fer un recorregut per totes les imatges, que es troben a les dues plantes de la botiga, gaudint de la música en directe. A la inauguració ha acudit el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, la ministra de Cultura i Esports, Silvia Riva, el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy i uns cinquanta convidats entre els quals es trobaven les famílies dels protagonistes.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending