Ucraïnesos ‘atrapats’ al Principat demanen des d’Andorra suport per aturar Putin

(AMB VÍDEO) Una de les 48 famílies d’Ucraïna que han viscut al país, on estaven de turisme, l’esclat de la guerra instada per Rússia es planta dos cops aquest dissabte a la plaça del The Cloud per mostrar el seu rebuig a l’atac i demanar poder tornar al seu país

La família que s'ha concentrat a la plaça del The Cloud.
La família que s'ha concentrat a la plaça del The Cloud. Toni Solanelles

Ha estat una protesta més simbòlica que una altra cosa. Almenys a dia d’avui. Però ha sigut doble. Migdia i tarda. I significativa de la situació que estan vivint els ucraïnesos als quals la guerra promoguda per Rússia els ha agafat fora del seu país. En aquest cas, de viatge turístic a Andorra. Una de les 48 famílies ucraïneses que aquests dies han quedat atrapades al Principat arran del conflicte armat al seu país s’han presentat a primera hora d’aquesta tarda a la plaça del The Cloud per fer sentir la seva veu i demanar que el món aturi Vladimir Putin.

Dels ciutadans que s’han acostat al cèntric espai d’Andorra la Vella per denunciar la invasió soferta per Ucraïna per part de Rússia, una parella (ell productor de televisió) més la mare d’un d’ells i el seu fill menor, s’han mostrat amb pancartes que deixen clar el que pensen del president rus, comparant-lo amb un dictador o acusant-lo directament d’assassí. Tot i que alguns dels ucraïnesos que estan al Principat encara tenen pagades algunes nits d’estada, no saben pas com tornar cap al seu país. Això, comptant que ho puguin o ho vulguin fer.

El jove productor de televisió concentrat, que ha explicat que va venir amb familiars seus la setmana passada a Andorra per aprofitar per conèixer el país i esquiar, ha lamentat no saber com poder tornar a Ucraïna. D’aquí que ha fet una crida perquè es faciliti una via per poder retornar a casa i poder defensar, si escau, el seu país. D’ucraïnesos que s’han quedat encallats al Principat mentre hi feien turisme n’hi ha un centenar. Segons el cònsol honorari d’Ucraïna a Andorra, Antoni Zorzano, es tenen controlades unes 48 famílies.

El manifestant, per dir-ho així, ha recordat que el dia 24 d’aquest febrer, Ucraïna va ser atacada per les tropes russes. “Nosaltres demanem que s’aturi Putin sia com sigui la manera com s’hagi de fer això. Nosaltres volem que Ucraïna sigui lliure”, ha manifestat el jove, visiblement preocupat però sobretot indignat per la situació que viu el seu país. Mentre estigui a Andorra no descarta dur a terme altres mostres de rebuig a la guerra i a Putin.   

Alguns dels cartells que han mostrat.
Alguns dels cartells que han mostrat. Toni Solanelles
 

De fet, aquest dissabte, aquesta família ha aparegut a la plaça del The Cloud poc després del migdia i ja ben entrada la tarda. I han tornat a explicat que la situació és “horrible” alhora que han explicat que els únics capacitats per aturar les tropes russes són els militars, les tropes ucraïneses. Entre altres coses, perquè pot arribar a entendre que si intervenen altres forces la situació pot empitjorar encara més. Això sí, espera que la Unió Europea faciliti armament, medicines i fuel a les forces ucraïneses. I que hi hagi unanimitat en fer saltar d’una vegada per sempre Putin del poder.

Ara mateix no hi ha manera de volar fins a Ucraïna. El noi, si pogués, voldria incorporar-se, com altres amics, en la lluita. Però ja té clar que la família no ho vol. Properament es traslladaran a Alemanya a casa d’uns amics i observaran dolguts i tristos l’esdevenir de la contesa bèl·lica. Indicats amb Putin, de qui no dubten a dir que és un “assassí” i un tirà, també tenen clar que per molta destrossa que es faci a Ucraïna, la població ucraïnesa no trigarà a reconstruir el que calgui. Ara, el que cal, es fer desistir els russos del seu ànim bombarder.

Alguns dels ucraïnesos que han mostrat la seva repulsa a la guerra des de la plaça de The Cloud.
Alguns dels ucraïnesos que han mostrat la seva repulsa a la guerra des de la plaça de The Cloud.

 

Comentaris (9)

Trending