Ubach defensa el “multilateralisme” davant la resta de ministres d’Exteriors iberoamericans

Ha participat en la trobada amb la resta de titulars d’aquest àmbit previ a la Cimera de caps d’Estat i Govern que s’ha de celebrar aquest dissabte a la República Dominicana

Comentaris

Ubach, a la dreta, durant un moment de la reunió.
Ubach, a la dreta, durant un moment de la reunió. CIMERA IBEROAMERICANA

La ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, s’ha desplaçat a Santo Domingo, la capital de la República Dominicana, per participar en els actes de la XXVIII Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern, que organitza i acull el país caribeny sota el lema ‘Junts cap a una Iberoamèrica justa i sostenible’. En el seu primer acte, la titular andorrana ha participat en una trobada amb els seus homòlegs, la tercera d’aquest tipus. En la seva intervenció, ha defensat el multilateralisme com a la millor forma de no deixar cap país enrere.

En aquest sentit, i segons s’ha explicat des del Govern en un comunicat, la titular d’Afers Exteriors en funcions ha destacat la importància de l’acció comuna dels països iberoamericans per fer front a reptes globals, com ara el canvi climàtic o la digitalització. Dues qüestions en les quals, precisament, els 22 governs de la regió s’han compromès a avançar conjuntament mitjançant la Carta Mediambiental Iberoamericana i la Carta de Principis i Drets Digitals Iberoamericana, que s’elevaran a la reunió plenària de caps d’Estat i de Govern, que tindrà lloc aquest dissabte.

El primer d’aquests documents, ha apuntat Ubach, “posicionarà Iberoamèrica com un espai de cooperació compromès amb el medi ambient, la protecció de la biodiversitat i la lluita i l’acció efectiva contra el canvi climàtic i les seves conseqüències, que afecten no només les zones de litoral, sinó també a les zones de muntanya com és el cas d’Andorra”. Pel que fa a la digitalització, la ministra en funcions ha assenyalat que la Carta impulsarà “una societat digital inclusiva, regulada, segura i transparent” com una font “de desenvolupament sostenible que permeti eliminar les bretxes digitals entre països”, col·locant a les persones en el centre de la transformació digital.

Ubach ha volgut remarcar que “Andorra ratifica el seu compromís amb Iberoamèrica, mantenint una participació activa i constructiva sempre amb la voluntat d’avançar per la via del consens”. També ha celebrat el consens assolit pels responsables d’Afers Exteriors a la XXVIII Cimera amb la Ruta Crítica per assolir la Seguretat Alimentària. Un document conjunt que persegueix el desenvolupament sostenible mitjançant la innovació, l’educació nutricional accessible i el protagonisme de les dones i dels grups vulnerables. La ministra també ha volgut recordar la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. “És el nostre desig que aquest conflicte pugui trobar una resolució pacífica el més aviat possible”, ha manifestat.  

La reunió ha estat presidida pel ministre de Relacions Exteriors dominicà, Roberto Álvarez, i pel secretari general de la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB), Andrés Allamand, que han coincidit a ressaltar el paper de la Cimera com a un espai de diàleg, cooperació i treball conjunt dels 22 països d’Amèrica Llatina i d’Europa. L’objectiu principal de la trobada ha estat tancar els acords sobre els documents finals que s’elevaran a la reunió plenària dels Caps d’Estat i de Govern iberoamericans, que es durà a terme demà a Santo Domingo i que clourà la XXVIII Cimera.

Posteriorment, Ubach s’ha desplaçat a Puerto Sansouci, un espai ubicat a la capital dominicana, per assistir a la XIV Trobada Empresarial Iberoamericana que avui ha celebrat la seva darrera jornada. Es tracta d’un esdeveniment, que en el marc de la XXVIII Cimera Iberoamericana, ha esdevingut un espai obert per als empresaris dels vint-i-dos països de la regió.

Etiquetes

Comentaris

Trending