Els sanitaris cubans marxen “amb el deure complert”

El ministre de Salut acudeix a l’hotel d’allotjament de la brigada per acomiadar-los i agrair-los la feina feta, que si s’escolta el cap de la delegació és ingent i bàsica perquè la Covid hagi ‘claudicat’

El ministre de Salut enmig d'una part de la brigada, amb el cònsol de Cuba a Barcelona a la dreta de la imatge.
El ministre de Salut enmig d'una part de la brigada, amb el cònsol de Cuba a Barcelona a la dreta de la imatge. @GustavoMachinG

“De ser el país amb la taxa més alta de contagis per cada mil habitants a l'arribada de la brigada, a la nostra sortida és la primera nació de l'anomenat vell continent que no té ingressos per Covid-19”. Els integrants de la brigada sanitària cubana que encara resten al Principat marxen aquesta propera matinada amb “el deure complert”. Aquest tarda de dimarts han rebut al Panorama la visita del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que s’ha anat a acomiadar i a agrair la feina feta.

Si es llegeix el balanç que fan els mitjans del règim castrista de la delegació encapçalada per l’hematòleg Luis Enrique Pérez Ulloa, gràcies a Cuba i als sanitaris cubans la pandèmia, el coronavirus, no s’ha empassat Andorra i els andorrans. Ha estat un miracle, però. Pérez Ulloa i la infermera intensivista Leidysbet López han fet balanç a través d’un vídeo per a l’agència informativa Prensa Latina. Les xifres són tals que és evident que la brigada ha salvat el Principat de la Covid. Com al seu dia Carlemany va salvar aquestes latituds d’altres menesters.

“S’han realitzat més de 64.170 atencions a pacients” per part dels nostres metges i llicenciats en infermeria que, a sol·licitud del Govern andorrà, van venir al Principat, remarca el cap de la delegació, que en el vídeo remarca els resultats més notables en aquests tres mesos: suposadament han atès 821 malalts crítics a la unitat de cures intensives de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. És evident, i és clar, que l’UCI de l’hospital no ha atès aquest nombre de pacients ni farta de vi i coronavirus. El col·lapse hauria estat brutal. Però a Cuba, és clar, seran herois. Han estat decisius a fer recuperar més de 700 pacients malalts, que són totes les persones recuperades fins ara de manera formal. I de les quals amb prou feina si entre tots els sanitaris cubans n’han vist un 20%.

La delegació surt de l'hotel on han estat allotjats a Escaldes a 2/4 de 4 de la matinada per volar des de Barcelona a les 10 del matí; el cònsol de Cuba a la capital catalana s'ha mostrat més permissiu que fins ara amb el que els sanitaris poden dur-se amb l'equipatge

També ressalten, per a crispació de molts dels sanitaris andorrans, que han dut a terme un total de 178 conductes mèdiques, incloent la ventilació mecànica i l'abordatge venós profund, i van col·locar dos marcapassos transitoris, en què “van participar essencialment els nostres professionals”, manté Pérez Ulloa. Quatre drenatges pleurals, nou diàlisis contínues, 19 abordatges venosos profunds, 14 abordatges de les vies aèries, 31 ventilació mecànica, 57 conductes anestèsiques, 14 catèters d'hemodiàlisi i més de 540 cures a pacients. Unes màquines.

“Tornem a la nostra pàtria amb el deure complert, que era el de venir aquí a salvar vides i treballar de manera mancomunada amb el personal andorrà en l'eradicació de la pandèmia, la qual cosa s'ha aconseguit”, ha manifestat. “Tots tornem amb salut, cap de nosaltres s’ha posat malalt i hem  donat el millor de nosaltres mateixos", ha afirmat Leidysbet López. Tornen tots menys dos, ja se sap. Però ni una paraula a les desercions. Com sinó existissin, és clar.

No es preveu que hi hagi cap ensurt més les properes hores. El viatge cap a Barcelona amb autocar està previst que s’iniciï a 2/4 de 4 de la matinada. El vol que ha de portar els 21 sanitaris que han acabat la seva estada aquest dimarts al Principat està previst que s’enlairi des del Prat pels volts de les 10 del matí. Va cap a l’Havana. Els cubans marxaran força carregats del Principat. Després de la tibantor i el malestar que havia generat el cònsol de Cuba a Barcelona, producte del qual, entre altres coses, hi va haver les desercions, el diplomàtic ha obert l’aixeta i això farà que els sanitaris puguin dur l’equipatge ple.

Comentaris

Trending