El nou ambaixador d’Espanya assegura que ve amb ganes de “refermar el camí de confiança” amb Andorra

(AMB VÍDEO) Carlos Pérez-Desoy manté que arribar al Principat enmig d’un procés electoral “és un moment excel·lent per poder fer foc nou” i anar coneixent totes les personalitats i institucions del país

Carlos Pérez-Desoy.
Carlos Pérez-Desoy. Toni Solanelles

El nou ambaixador d’Espanya a Andorra, Carlos Pérez-Desoy, s’ha mostrat “molt content i amb ganes de fer feina i treballar per les relacions bilaterals” entre tots dos països, tot deixant clar que partit de la base que “les relacions són excel·lents, la meva feina és continuar amb aquesta línia i refermar aquest camí de confiança i amistat”. Malgrat haver mantingut ja trobades amb algunes institucions, especialment comunals, i haver assistit a alguns actes, és el primer cop que el diplomàtic d’origen gironí es manifesta públicament.

Pérez-Desoy ha fet la seva estrena davant els mitjans de comunicació en una lectura sobre el Quixot de Cervantes, un acte de foment de la lectura al tomb de la diada de Sant Jordi que té lloc durant tot el matí d’aquest dilluns a la sala d’actes de l’ambaixada espanyola. L’ambaixador ha destacat “el gest cultural” que es pretén fer a favor de la lectura amb aquest acte que ja fa set edicions que es repeteix, i que té “la primera novel·la moderna” com a esquer i protagonista.

En la lectura del Quixot, iniciada per la ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, hi ha participat el propi Pérez-Desoy i també està previst que hi intervinguin altres personalitats institucionals, així com alumnes de secundària dels tres sistemes educatius del Principat. Cadascú llegeix un fragment del Quixot i pot triar de fer-ho en castellà o en català, com més convingui al lector. Ubach ho ha fet en català, Pérez-Desoy en castellà.

El diplomàtic, per ara, ha preferit no concretar res. Ni convenis sanitaris, ni delimitacions frontereres ni res de tot això. “Són temes tècnics” que, ha vingut a dir Pérez-Desoy, es resoldran “per la via del diàleg i la cooperació”. Sobre la qüestió de la Unió Europea (UE), l’ambaixador ha recordat que “és el Govern d’Andorra que està negociant”. Per tant, “màxim respecte per al procés”.

DESTINACIÓ I TRASPÀS

Carlos Pérez-Desoy, que no ha volgut aclarir si ha estat ell que ha demanat com a destinació Andorra perquè ha tornat a insistir que són aspectes tècnics i relatius a un procés de designació, s’ha mostrat “content” d’aterrar al Principat i ha admès que “indubtablement conèixer la llengua i la cultura” d’un país fa més fàcil qualsevol missió, malgrat que les destinacions en què havia estat fins ara -amb Cuba com a principal referent- res tenen a veure amb Andorra.

Per al diplomàtic, el fet d’haver arribat a la seva destinació en un moment de transició perquè el Principat estava immers en un procés electoral no és cap problema. Més aviat al contrari. “És un moment excel·lent” que permet “fer foc nou i conèixer tothom”. De fet, ja ha començat les visites institucionals -al comú d’Andorra la Vella o Ordino, per exemple- i quan hi hagi constituït el Consell General o s’activi el nou Govern continuarà fent trobades al més alt nivell, com escau al seu càrrec i responsabilitat.

IMG 8003
Maria Ubach durant la lectura del Quixot al costat del ministre conseller de l'ambaixada, Enrique Conde.

Pérez-Desoy ha assegurat que ha pogut fer amb el seu antecessor, el lleidatà Àngel Ros, “un traspàs excel·lent”, i ha afirmat que “em sembla que (Ros) ha fet una feina molt bona, una feina també excel·lent”. I en un to afable i més distès ha reconegut que segurament el tarannà d’un ambaixador no diplomàtic com era el cas de l’exalcalde de Lleida no té molt a veure amb el que pugui tenir un professional de la carrera diplomàtica com pot ser ell. Els diplomàtics tenen tot un seguit de tics, ha reconegut.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending