“Andorra té un rol principal en la comunitat iberoamericana”

El nou secretari general de la Segib destaca el salt que ha protagonitzat el Principat a nivell internacional gràcies a l’organització de la Cimera l’any passat “en unes circumstàncies complexes” i ressalta que es donarà al país el lideratge en matèria d’innovació

Andrés Allamand, segon per la dreta, s'ha trobat, entre altres, amb el cap de Govern, Xavier Espot.
Andrés Allamand, segon per la dreta, s'ha trobat, entre altres, amb el cap de Govern, Xavier Espot. SFGA

Si s’ha de fer cas al que diu la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i al que verbalitza el nou secretari general de la Secretaria General Iberoamericana (Segib), el xilè Andrés Allemand, Andorra és poc menys que l’hòstia en l’àmbit iberoamericà. No s’estranyin, i Allemand en certa manera no ha avalat, que l’allau de llatinoamericans haguda les darreres setmanes sigui producte de l’organització per part del Principat de la Cimera Iberoamericana, l’any passat. En tot cas, “Andorra té un rol principal en la comunitat iberoamericana”.

Allamand ha estat al Principat en una intensa jornada de treball, amb visites al cap de Govern, Xavier Espot, i la titular d’Exteriors i tot de components del ministeri especialitzats en l’entorn iberoamericà, però també ha tingut temps per visitar una escola (l’andorrana de Santa Coloma) o trobar-se amb una representació de la patronal. El secretari general de la Segib i els seus interlocutors han intercanviat parers diversos i han avaluat com enfortir la col·laboració entre els diversos entorns territorials i econòmics.

WhatsApp Image 2022 12 16 at 18.19.35
Andrés Allamand i Maria Ubach en donar explicacions als mitjans de comunicació al final de la jornada.

Ubach i Allamand han coincidit en què “hi ha hagut un abans i un després” de la Cimera. I que “la visibilitat d’Andorra ha millorat moltíssim”, ha apuntat la titular ministerial andorrana mentre qui també va ser ministre al seu país i des del desembre de l’any passat lidera la Segib ha reconegut que arran de la trobada de caps d’Estat i de govern que es va haver de celebrar “en unes circumstàncies molt complexes”, Andorra “és molt més coneguda”.

PLUJA D’IDEES

Andorra ha demanat al secretari general de la Segib de poder “tenir un rol especial i liderar algun projecte”. La voluntat, ha assegurat Allamand, és que el Principat assumeixi galons en matèria d’innovació. “I parlar d’innovació és parlar del futur.” El polític xilè ha concretat una mica més dient que Andorra hauria de poder liderar una feina per potenciar el turisme de muntanya en l’àmbit iberoamericà partint de la base que és molt important per al Principat però també per a països com Xile o Argentina. I per a tots aquells que integren la serralada dels Andes.

L’Altaveu també ha demanat a Allamand si creia que la visibilitat que hauria donat la Cimera hauria propiciat la petita allau d’immigrants llatinoamericans les darreres setmanes. I no ha dit pas que no. Ha mirat la ministra -com dient, mira, d’això també n’hem parlat- i ha remarcat que li constava de llatinoamericans que han vingut a viure a Andorra o ho han intentat almenys. Ciutadans que “aprecien les característiques especials que té a Andorra”.

Visita del secretari general de la Segib a l'Escola andorrana de Santa Coloma.
Visita del secretari general de la Segib a l'Escola andorrana de Santa Coloma.

I Andrés Allamand les ha enumerat: “És un país que progressa, que té cohesió social, que gaudeix de seguretat ciutadana, que té un enorme respecte per la naturalesa i, molt important, que té un sistema educatiu que és un exemple per a moltíssims països del món”. I en aquest sentit el secretari general de la Segib ha recordat la seva visita a l’Escola Andorrana de Santa Coloma i el fet que al Principat s’hi puguin seguir tres sistemes educatius diferents.

I tot insistint de nou en el fet que després de la Cimera del 2021 Andorra “és molt coneguda” en l’àmbit iberoamericà, ha assegurat Allamand que està convençut que després d’aquella descoberta es podran generar un seguit “d’oportunitats d’inversions econòmiques” que seran “beneficioses per a la ciutadania” de tots els països de l’entorn iberoamericà.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending