Andorra recuperarà un consolat general per als residents portuguesos

La delegació diplomàtica, que fa més de deu anys que va deixar de ser operatiu, hauria de ser una realitat abans no acabi aquest 2022

Comentaris

Paulo Cafôfo entre Conxita Marsol i Jordi Gallardo durant l'acte institucional al Centre de Congressos.
Paulo Cafôfo entre Conxita Marsol i Jordi Gallardo durant l'acte institucional al Centre de Congressos. Bru Noya

Els residents portuguesos al Principat recuperaran abans no s’acabi aquest 2022 el consolat general, un ens diplomàtic que ha de donar moltes més prestacions que no pas les que pot oferir actualment el consolat honorari, situat a Prat de la Creu. Així ho ha anunciat el secretari d’Estat de les comunitats portugueses, Paulo Cafôfo, durant els discursos en el marc de la visita del president de Portugal, Marcelo Rabelo de Sousa.

Durant uns quants anys, Andorra va gaudir tant d’ambaixada com de consolat general. Però en un replegament diplomàtic per estalviar costos, l’1 de gener del 2012 els dos organismes van deixar de prestar servei al Principat i només va quedar el consolat honorari la seu del qual, de tant en tant, rep funcionaris del consolat general de Tolosa per tal de facilitar les gestions necessàries a aquells ciutadans portuguesos que no poden desplaçar-se fins la ciutat francesa o fins a Barcelona.

El principal canvi per als residents serà que podran casar-se al consolat general d'Andorra sense haver-se de desplaçar, com fins ara, a Barcelona. A més l'actual cònsol honorari serà reemplaçat per un diplòmatic. Totes les altres gestions, com la renovació de documents, es podien fer des d'Andorra ja que el consolat honorari estava connectat i amb comunicació permanent amb el de la Ciutat Comtal. "Serà una oportunitat per atendre millor els nostres residents al país i per refermar la nostra presència en els àmbits econòmic i cultural".

Suport de Portugal a l'Acord d'associació d'Andorra amb la Unió Europea

Cafôfo ha fet aquest anunci abans del discurs de Rebelo da Sousa qui ha agraït la rebuda i la celebració conjunta del Dia de Portugal. "Ens uneix una amistat profunda, ens sentim com a casa", ha dit en una intervenció plena d'anècdotes i de records. Així després de detallar que les altres vegades que havia vingut a Andorra ho havia fet des de Barcelona, es va queixar que a partir d'Oliana hi havia massa revolts, i va fer esment a la necessitat d'una connexió aèria permanent entre el seu país i el Principat. Va destacar que cal garantir i “crear les condicions perquè aquesta ruta pugui fun-cionar de manera permanent”.

En relació a la reobertura del consolat ha assegurat que "ens permetrà tenir més pes polític, administratiu i més capacitat d'intervenció amb una comunicat que creix a Andorra. Per això hi ha d'haver una resposta més forta". Rebelo també ha garantit que donarà suport a Andorra en la signatura d'un tractat bilateral amb la Unió Europea, en considerar que els 27 hi guanyen "integrant més" el Principat. És fonamental per a la Unió Europea (UE) [la signatura d'aquest tractat], és fonamental per a Portugal, és fonamental per a Andorra i és fonamental per a les relacions bilaterals entre Portugal i Andorra”, ha afegit. 

La ministra d'Exteriors, Maria Ubach ha volgut destacar la contribució que ha fet la comunitat al país "en el creixement ecònòmic però sobretot al creixement social i cultural d'Andorra". Segons Ubach la població actual portuguesa a Andorra està formada per 9.000 persones, el 13% del total dels habitants, "un exemple d'èxit d'igualtat i d'oportunitats", ha afegit. "Aquesta integració de la comunitat portuguesa en el teixit productiu andorrà ha fet que el portuguès i la cultura lusitana estiguin presents en el dia a dia del nostre país, aportant un valor afegit de gran qualitat per als nostres joves”.

En matèria diplomàtica, la ministra ha recordat que les relacions amb Portugal es van iniciar el 1994, tot just un any després de l’aprovació de la Constitució andorrana, quan “vam encetar un camí que hem recorregut junts i que ens ha permès desenvolupar una relació d’excel·lent amistat, de cooperació i dereconeixement mutu tant a nivell bilateral com en els fòrums multilaterals”.

Etiquetes

Comentaris

Trending