Uns 24.500 residents poden votar a les eleccions espanyoles del 23 de juliol

La xifra representa un increment del 5,6% en comparació als comicis d’ara fa quatre any i es podrà enviar el sufragi per correu o anar a la urna presencial del consolat que romandrà disponible entre el 15 i el 20 de juliol

Una electora vota al consolat ara fa uns dies a les autonòmiques.
Una electora vota al consolat ara fa uns dies a les autonòmiques.

23 de juliol. És la data que va agafar tothom per sorpresa a Espanya -i també a Andorra-. Va ser el dia escollit pel president Pedro Sánchez per situar les eleccions generals avançades. Com és habitual, els residents al Principat també podran participar, si així ho consideren oportú. En total, uns 24.500 estan cridats a les urnes, aquest cop sense vot pregat. Ho podran fer per correu, fins al 18 de juliol, o de forma presencial a la legació diplomàtica, entre els dies 15 i 20.

De moment, el procés ja s’ha iniciat al consolat. Aquest dilluns ha començat el termini per consultar si s’està correctament inscrit al cens electoral. Es podrà fer fins al dia 12. En cas de detectar algun error, caldrà demanar a la junta electoral la seva esmena per poder participar en els comicis.

I, a partir de llavors, a esperar. Tal com ja va passar a les autonòmiques d’ara fa uns dies, els expatriats espanyols ja no han de fer el tràmit previ de sol·licitar la documentació per exercir el seu dret al sufragi, demanda que s’havia demostrat un obstacle que afectava greument la participació, ja normalment baixa, dels residents a l’estrangera. Aquesta arribarà automàticament a les llars.

A partir d’aquí, poques diferències en comparació al que va succeir ara fa uns dies. Aquells que vulguin votar ho podran fer de dues maneres. Fins al 18 de juliol, enviant el sobre per correus. I entre el 15 de juliol (dissabte) i el 20 (dijous) de forma presencial a les dependències consulars del carrer Prat de la Creu de la capital. En aquest cas, els horaris seran més amplis que amb les autonòmiques. El cap de setmana, entre les deu del matí i les sis de la tarda. Dilluns, dimarts i dimecres, s’obrirà una hora abans (nou del matí) i dijous es tancarà, ja definitivament, a la una de la tarda.  

Calen més hores -i segurament més efectius humans- que ara fa uns dies bàsicament per un motiu ben concret. El cens electoral és molt més elevat. Entorn 24.500 persones -a l’espera de les reclamacions que es puguin derivar de la consulta- estan cridades a votar. Es tracta d’una xifra superior en comparació a la d’ara fa quatre anys, quan tot just eren 23.200 electors. Hi ha un increment del 5,6%. Caldrà veure, però, si també creix la participació, un cop suprimir el sistema del vot pregat.

Comentaris (1)

Trending