Lladre de rellotges s’estableix a la Comella procedent de Praga

Andorra extradeix i envia a la presó un professional dels robatoris en joieries que a finals del 2018 va endur-se dos rellotges d’alta gama de dos establiments diferents de l’eix comercial d’Andorra la Vella, i que pocs mesos després va ser enxampat a les Canàries, on també hi havia robat

Si va robar per mitja Europa, en les presons de mitja Europa també farà estada. Des d’aquesta tarda roman al centre penitenciari de la Comella un home de nacionalitat romanesa i 45 anys que en el seu document d’identitat hi podria figurar perfectament com a ofici lladre de rellotges. Al Principat, l’octubre i el desembre del 2018, en va robar dos. D’alta gamma. Però és que abans i després n’havia robat qui sap lo. Fins al punt que la policia andorrana l’ha hagut d’anar a buscar a Txèquia, on ha complert condemna pel mateix després d’haver passat per una presó canària.

L’home, que un parell de joieries d’alt standing de l’eix comercial d’Andorra la Vella tindran encara ben present, ha arribat a primera hora d’aquesta tarda al Principat procedent de Praga. És una de les poques alertes vermelles internacionals que en el seu moment van activar les autoritats judicials andorranes. Ho van fer, en concret, el 31 de gener del 2019, quan van tenir plenament identificat l’home a partir de les empremtes que van aconseguir refer de les dues joieries on hi havia robat sengles rellotges. Valor total del botí? 47.000 euros. L'ara empresonat haurà de complir una pena de 15 mesos de reclusió ferma, deu anys d’expulsió del Principat i abonar la responsabilitat civil equivalent al cost dels rellotges.

-

Relacionat

Les empremtes han estat cabdals per poder identificar el ‘lladre de rellotges’

Aquell final de 2018, les joieries andorranes estaven en alerta. Quan un home de fesomia morena, educat, turista, s’interessava per rellotges de luxe amb diamants incrustats, els venedors hi posaven els cinc sentits. I els que fes falta. De fet, dos mesos després del primer robatori, quan fotos del lladre havien circulat a tort i a dret, hi va tornar. Despista el dependent demanant i demanant, i a la mínima toca el dos (amb el rellotge ja a la butxaca, o col·locat al canell perquè se l'estava emprovant) al·legant que va a buscar els diners necessaris per fer la transacció.

Els robatoris al Principat es van produir l’1 d’octubre i el 3 de desembre del 2018; el valor conjunt dels dos rellotges era de 47.000 euros. El 31 de gener del 2019 es va activar una alerta vermella internacional 

I aquest ‘modus operandi’ el va repetir a les Canàries, al Regne Unit o, pel que sembla, també a Txèquia. Com s’ha dit, el treball de camp dels investigadors andorrans va poder descobrir la identitat de l’home. Cap àngel com el seu nom podria deixar entreveure. I cercat en les bases de dades de la Interpol va quedar clar que era un professional de la matèria. Buscat o amb antecedents en un punt de països per la mateixa cosa.

Quan es va tenir ben lligat el que s’havia de lligar, Andorra va activar l’alerta vermella. El reclamava pel furt dels dos rellotges. 47.000 euros en total. Dos mesos després que es posés en marxa l’avís, Interpol Madrid va contactar amb els seus homòlegs del Principat. Que aquell home que Andorra buscava per ‘mangar’ rellotges havia estat detingut a mitjan gener a les Canàries. O sia, quan Andorra va activar l’alerta vermella, Espanya ja el tenia engarjolat. Però mentre que al Principat de personatges d’aquests sortosament en passa un qui sap cada quan, al país veí són més habituals.

-

Relacionat

El ‘lladre de rellotges’ havia robat en tres joieries, a Gran Canària i Tenerife

Fet i fet, que el tenien a les Canàries. Que el gener del 2019 l’esperaven a l’aeroport de Gran Canària perquè li havien seguit tant la pista que fins i tot sabien els investigadors espanyols amb quin vol procedent del Regne Unit havia d’aterrar a Las Palmas. Tant en aquella illa com a Tenerife hi havia robat. Un rellotge per barba. I ho pretenia continuar fent. Era, i segurament continuarà sent quan deixi les reixes, el seu ‘modus vivendi’. Va estar una temporada empresonat a les Canàries.

L’ara empresonat haurà de complir una pena de 15 mesos de reclusió ferma, deu anys d’expulsió del Principat i abonar la responsabilitat civil equivalent al cost dels rellotges

Andorra va complimentar l’expedient de reclamació, per dir-ho així. El procés d’extradició. I les autoritats espanyoles hi van accedir. Amb una condició que també van imposar a les autoritats txeques. Primer s’entregaria a Praga, pel mateix delicte, i després Txèquia l’hauria de lliurar, sí o sí, al Principat. Si no hi havia tracte a tres bandes, Espanya no transferia el lladre de rellotges a la ciutat del pont de Carles, per esmentar només un dels molts monuments que ostenta la preciosa capital txeca.

Els acords s’han respectat i la setmana passada policies andorrans van desplaçar-se fins a Praga a cercar l’home dels rellotges. Tot estava a punt. Fins i tot el detingut estava preparat per iniciar un nou viatge. De fet, Andorra tampoc no li era del tot desconeguda. Almenys, en coneixia un parell de joieries de l’avinguda Meritxell. Quan estava a punt d’embarcar, però, el capità de l'avió es va negar a permetre l'accés a l'aparell de l'home. I els funcionaris de policia andorrans van haver de tornar sense companyia.

Aquest dilluns, però, han tornat a cercar la presa i el lladre de rellotges, un de tants que campen per Europa, ja farà nit aquesta nit a la Comella. Les hores, durant un temps, les haurà de veure passar al centre penitenciari d’Andorra.

Comentaris (6)

Trending