Jordi Pujol trenca el silenci per escrit

En el llibre ‘Entre el dolor i l’esperança’, l’expresident català demana als ciutadans del seu país “perdó” per no haver declarat els diners a Andorra al mateix temps que assegura que el seu origen mai van ser activitats corruptes

Fa anys que Jordi Pujol es troba a l’ull de l’huracà. L’expresident català i els seus fills es troben actualment a punt d’afrontar un judici on haurà de respondre a l’acusació d’haver orquestrat una organització delictiva per enriquir-se. En gran part, tot arran dels diners que tenia a Andorra. Abans d’afrontar la vista, l’expolític ha volgut donar la seva versió de tot plegat en un llibre. Entre altres coses, ha volgut demanar perdó per no haver revelat abans els fons que tenia al Principat.

‘Jordi Pujol, entre el dolor i l’esperança’. És el títol de l’obra, escrita per Vicenç Villatoro i que ha sortit a la venda aquest dimecres, publicat per l’editorial Proa. Gairebé es pot dir que és el primer cop que qui va portar les regnes de Catalunya durant gairebé dues dècades trenca el silencia, més enllà de la compareixença protagonitzada davant la comissió del Parlament que, justament, investigava la corrupció. Ara arriba la seva versió. I, lògicament, la polèmica deixa del seu pare Florenci guardada al Principat hi és ben present al llarg de les seves pàgines.

L’obra recull les diverses converses que Pujol ha tingut amb Villatoro. I, en gran part, l’expresident de la Generalitat intenta defensar-se de les dures acusacions que haurà d’afrontar a l’Audiència Nacional. “No sóc un corrupte”, afirma, al mateix temps que posa en relleu el patiment que des de fa anys provoca la situació judicial a la seva família.

Un instant de la presentació del llibre.

Sobre els diners que tenia al Principat i que, reitera en nombroses ocasions, provenien del seu pare, es disculpa davant el poble de Catalunya. “Sobretot haig de demanar perdó a la gent del meu país. Això és el que compta. Pot semblar una figura literària, però no ho és; és l’expressió d’un dolor”, comenta, a la vegada que assegura sentir “ràbia i vergonya” per l’error comés.

Una equivocació, però, que no tindria res a veure, almenys segons les seves paraules, amb activitats il·lícites. “No provenia de cap suborn ni estava relacionat amb la política”, afirma. Així, assegura també que al llarg dels anys que va estar al capdavant del govern català “no vaig incrementar el meu patrimoni”. Al contrari, “va decréixer... i molt”.

Sobre el procés judicial que afronta, Pujol vol posar en relleu que “estic imputat, però sense cap mena de prova que m’involucri en fets de corrupció”. Admet, també, que no té por de la presó ni de la mort, però que, en canvi, no està preparat “per a “la deshonra o la vergonya pública”. I és conscient que, si arriba, la reparació de la seva figura “serà lenta i dolorosa i, ni en el millor dels casos, serà completa”. L’error de no declarar la deixa ‘andorrana’, reconeix, li pesarà sempre.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending