Escudella a Escaldes sense plat commemoratiu, però amb bona afluència

L’Associació Amics dels Escalls ha preparat fins a 1800 racions en una tornada de l’esdeveniment de Sant Antoni que ha comptat amb una forta presència governamental

La plaça dels Dos Valires d’Escaldes-Engordany s’ha tornat a quedar menuda per Sant Antoni. Després de dos anys sense escudella, els veïns i les autoritats han acudit per recollir la ració corresponent, una de les més de 1800 que l’Associació Amics dels Escalls ha preparat aquest dimarts. Això sí, sense plat commemoratiu, per a tristesa dels organitzadors, que han posat a la venda els d’anys anterior per un preu mòdic. Tot i això, la presència governamental ha estat forta a la parròquia escaldenca, tot i que de pactes, aliances i propostes sembla que no se n’ha cuinat cap.

A les 4:00h de la matinada s’ha començat a cuinar l’escudella que els escaldencs han provat aquest migdia. La cua per recollir-la a la plaça Dos Valires ha estat important, i el degoteig de veïns, constant. Han hagut d’esperar, això sí, a la benedicció per poder gaudir de l’esperat plat, que portaven dos anys sense tastar. Algú que altre ha sortit de la cua amb més d’una ració, i amb recipients que ben bé podien alimentar a més d’un dels de casa. Per aquest motiu, el president de l’Associació Amics dels Escalls, Joan Anton Garcia, ha assenyalat que s’han preparat entre 1800 i 2000. “No significa que vingui aquest nombre de persones, però són les que repartim tots els anys, més o menys”, ha puntualitzat.

El clima ha acompanyat la tornada de l’escudella a Escaldes, com ha remarcat la cònsol major, Rosa Gili, “no neva, no plou, fa fred, però en podria fer més i la gent s’ha animat a venir”. Des de la corporació compartien els bons ànims de l’associació per la tornada d’aquesta tradició, “estem molt contents per recuperar-ho i de segur que està ben bona”. I així ho confirmava l’ambient i la satisfacció de les persones que no han marxat a casa i que han pres l’escudella allà mateix, a les taules que s’han instal·lat amb aquesta finalitat. “Ens agrada molt tornar a veure la plaça ben plena de gent”, ha indicat Garcia.

WhatsApp Image 2023 01 17 at 14.08.04
 

El que no els ha agradat tant ha estat el fet de no poder comptar amb plats commemoratius. L’empresa espanyola amb la qual havien contat per poder crear-los els ha jugat una mala passada, i ha tancat les portes sense poder subministrar-los. “Els qui pitjor ho passem som nosaltres, per no poder tenir un plat de la retornada de l’escudella”, ha lamentat Garcia. El temps que els hi va donar l’empresa per poder buscar-ne una de nova va ser mínim, i va ser impossible finalment. L’única solució que s’ha trobat ha estat posar a la venda els d’anys anteriors a un preu reduït, i moltes han estat les persones que n’han aconseguit un.

Els qui també han acudit, tot i que la majoria no han provat l’escudella, han estat els representants de l’Executiu i del Consell General. Almenys, aquells que resideixen a Escaldes. El cap de Govern, Xavier Espot, la ministra d’Administracions Públiques i Participació Cituadana, i ex-cònsol escaldenca, Trini Marín, la ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, el ministre de Finances i Portaveu, César Marquina, i el conseller general, Marc Magallón. Amb les olles bullint i les eleccions a la cantonada, però, Gili assegura que no s’ha parlat de política, “avui tocava l’escudella”.

WhatsApp Image 2023 01 17 at 14.08.04 (2)
 

 

Comentaris

Trending