Encamp, zona zero

Els mesos d’obres a l’avinguda François Mitterrand han afectat de forma important l’activitat dels negocis de la zonaEls empresaris consultats han patit soroll, pols i dificultats d’accés i tenen clar que han vist reduïda la seva activitat

Fa mesos, concretament des del febrer, que un tram de l’avinguda François Mitterrand d’Encamp està potes enlaire. La remodelació i l’embelliment de la zona avança i, abans de finals d’any, ha d’estar enllestit, almenys pel que fa a la seva primera fase. Ara bé, els comerciants de la zona estan patint a les seves carns els importants inconvenients que comporten les obres: soroll, pols, dificultat d’accés... Ha estat, així ho admeten, un any complicat.

Per a l’Elena Fernades, que fa tot just un any va obrir la granja que porta el seu nom, ha suposat un inici complicat del seu negoci. “No ho sabia que farien obres i, la veritat, si ho arribo a saber, m’ho hauria pensat”, explica, tot i que confia que, un cop finalitzat el projecte, la cosa millori. “És un temps i se suposa que quedarà maco i serà bo per al poble”, comenta, tot apuntant que “jo vaig treballant més o menys i espero fer-ho més quan tot hagi acabat”.

Més dificultats assegura haver viscut la Carme Comas, propietària de La Tendeta. “M’ha anat fatal”, afirma amb contundència. Tant ho ha notat que “he hagut de posar-me a treballar a un altre lloc per poder mantenir la botiga”. A més, admet estar preocupada també de cara al futur, ja que “un cop acabin aquestes obres, vindran les del museu de l’automòbil”. 

Soroll, pols i dificultat perquè arribin clients i proveïdors són alguns dels inconvenients viscuts els darrers mesos

Al Bar Tiran-lo Blanc, la seva responsable, Vania Solange, s’expressa de forma similar. “La sensació és pèssima. Ens perjudica el soroll i també la pols; la terrassa, de fet, no la podem fer servir”, lamenta, a la vegada que indica que “hem tingut molts problemes per rebre les mercaderies”. Una de les coses que ha notat és que “tenim gent que abans venia a fer el cafè abans de marxar a la feina i ara van a algun altre lloc”.

“Jo estic tancat al mig de totes les obres”. Així se sent el Miguel Agreda, de la Farmàcia Manresa. Per això, entén, ha acabat patint “una mica de baixada en les vendes”, tot i que apunta que “no pas una barbaritat”. El principal problema, al seu entendre, és “la durada”, ja que, recorda, tot va començar el febrer.

A la zona també hi ha diversos hotels. Un d’ells, el París. El seu propietari, Lluís Comellas, té clar que “he perdut clients”. Sobretot, indica, “els de pas”. Així, comenta que “tots els que he tingut aquests mesos han vingut per reserves”. I algun, en poques ocasions això sí, ha optat per marxar en arribar i veure el panorama, tot i que “intentava posar-los a la part del darrere perquè no els afectés el soroll”.

Els empresaris lamenten que les quatre fases del projecte s'han superposat i tot està encara en obres

La sensació entre molts d’ells és que, si bé és cert que tota obra comporta unes molèsties, no s’ha acabat de gestionar del tot bé. Des de La Tendeta, Comas considera que “es podria haver fet més per ajudar a les botigues, més enllà del 50% de descompte que ens han fet en la taxa d’escombraries” i també critica l’eliminació de les parades de bus. Per la seva banda, Comellas recorda que “se’ns va dir que es faria en quatre fases” i que, en canvi, al final, “tot s’ha superposat i encara tenim les quatre en marxa”. També retreu que, un cop obert el trànsit, tampoc s’ha fet bé, ja que “en la rotonda posa que el pas és exclusiu per veïns i, al final, segueixen sense arribar visitants”. I els pocs que s’hi atansen, lamenta, es topen amb el que al seu entendre és una manca de flexibilitat dels agents de circulació. “Cada cop que apareix un cotxe amb un client, ve un urbà a dir-li que es doni pressa”, assegura.

Les obres de remodelació de l’avinguda s’encaminen ja cap al seu final. Abans de la temporada d’hivern ha d’estar enllestida aquesta primera part del projecte –per mandats posterior quedaran les obres a altres parts-. Els comerciants i empresaris esperen que sigui el final de deu mesos durs i que, al final, el nou aspecte de la zona faci que hagi valgut la pena aquests mals moments.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending