Un ‘crowdfunding’ que permet complir un somni

L’Irma Bonet publicarà el seu primer llibre -‘En Tim & el Rex’- gràcies a una campanya de recerca de mecenes que ha tingut un èxit aclaparador, aconseguint els 4.773 euros necessaris en un temps rècord

L’Irma Bonet està molt a prop de complir un somni. Un que té un nom: ‘En Tim & el Rex’. Serà el seu primer llibre, que veurà la llum en poques setmanes. Ho farà gràcies a l’ajuda de, per ara, 113 mecenes que han participat en la campanya de crowdfunding que ha llançat l’editorial vilanovina El cep i la nansa. Hi havia un termini de 40 dies per recollir els fons necessaris per tirar endavant la publicació. Queden 23 i ja s’ha complert l’objectiu.

Bonet sempre ha estat aficionada a escriure. De fet, recorda que “sempre m’ha agradat inventar històries i explicar-les”. De petita, havia guanyat concursos literaris a l’escola. Fins ara, però, mai havia pensat a publicar. Amb ‘En Tim & el Rex’ tot ha canviat. El llibre, destinat a un públic a partir dels vuit o nou anys, té el seu origen “fa dos estius, quan em vaig inspirar i la vaig començar a escriure”.

Llavors, “li vaig ensenyar al meu marit i al meu germà; els va agradar i em van animar a continuar”. Posteriorment, també va rebre l’aval d’algunes amigues. “Em van dir que feia molt de temps que no els tocava tant un relat”, afirma.

2. Tim imaginant se el Rex
Una de les imatges dibuixades per Bonet pel tràiler.

I amb aquests ànims, va acabar decidint-se. Va fer una llista d’editorials a les quals enviar l’original. I la primera d’elles va ser ‘El cep i la nansa’. Bàsicament perquè és de Vilanova, una localitat que Bonet coneix bé i on està ambientada la història. La sorpresa va ser que “en menys de quinze dies em van contestar: els havia agradat i els encaixava en els seus projectes”.

Calia, però, superar un darrer repte. “En ser una autora novella, ells no publiquen sense saber quina repercussió pot tenir el llibre”, explica. Per això, es demana que es tiri endavant una campanya d’uns 40 dies durant els quals “hem de promoure l’obra”. Es calcula el cost que tindria una primera edició de l’obra i s’ha de cobrir amb les aportacions de mecenes. En aquest cas, els 600 exemplars necessitaven 4.773 euros.

El repte, doncs, era aconseguir-los a través de la plataforma Edita.cat. Allà es fa una explicació de l’argument del llibre amb una mena de tràiler, en aquest cas amb il·lustracions realitzades per la mateixa Irma. De fet, recorda que “sempre havia dibuixat però mai en format digital; vaig comprar un Ipad i vaig començar a fer proves”.

1. Jugant amb Nala i Martina Ok
Un altre dels dibuixos del futur llibre.

 La gent fa aportacions amb les quals, en certa forma, compren el llibre per avançat. També se’ls ofereix altres obsequis. El tret de sortida es va donar el 10 de maig i romandrà oberta fins al 18 de juny. Ara bé, quan encara no s’ha creuat l’equador, ja s’ha complert l’objectiu. Els diners aconseguits ja freguen els 5.000 euros, el que equival a 300 exemplars.

“És impressionant. En nou dies ja teníem el 100%. Això no acostuma a passar. La mateixa editorial m’ha dit que és brutal”, revela Bonet, que deixa clar que “no m’esperava que tingués tan bona acollida i que arribés tan ràpidament a tanta gent”. Afirma que “se’m saltaven les llàgrimes d’agraïment”, ja que “m’ajuden a fer el meu somni realitat”.

Es preveu que el llibre, ja amb els fons necessaris aconseguits, es pugui publicar durant l’estiu. I Bonet té clar que només serà el primer. De fet, ja treballa en la continuació de la història. “Escriure és el meu somni, ho tinc molt clar. Ara no m’atura res”, assegura. Per ara, “ja porto cinc capítols”. I, avisa que “ja tinc idees per a tres llibres més”. Això sí, té clar que l’arrencada com a escriptora no és només “un tema personal” sinó que “és tothom qui ho està fent possible”. Entre aquest “tothom”, per cert, si algú es molesta a llegir la relació de 113 mecenes, hi podrà trobar gent destacada de la societat andorrana.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending