El ‘ciberbullying’, o com l’assetjament escolar s’expandeix

El Govern, conjuntament amb la Fundació Crèdit Andorrà, ha impartit una jornada on s’ha tractat la importància de la resposta per part del professorat i dels adults en les situacions d’abús entre joves

Com tot a la vida, l’assetjament, per desgràcia, també evoluciona. Es transforma i s’adapta a les noves realitats més ràpid del que hauria de ser. Les xarxes socials, tan presents en la vida de tothom, es converteixen en ferramenta per als abusadors. Així és com el ‘bullying’ que es comença a les aules, acaba estenent-se a tots els àmbits de la vida. De fet, un 10,7% dels joves d’Andorra assegura que ha estat maltractat algun cop mitjançant aquesta via. El Govern, conjuntament amb la Fundació Crèdit Andorrà, han ofert una conferència per parlar-ne sobre la importància de la resposta adulta.

“A les xarxes socials continua el ‘bullying’, es continua patint violència, estant a casa, fora de l’ambient escolar”, ha explicat José Ramón Ubieto, psicòleg que ha estat present a la conferència ‘Falses sortides que requereixen respostes adultes i col·lectives”. En aquest sentit, dintre d’un mar de dades, Jordi Royo, director clínic d’Amalgama7, ha indicat que un 10,7% dels joves d’entre 10 i 16 anys asseguren haver estat maltractats en línia. Es tracta d’una via que sembla gairebé incontrolable, que requereix d’una atenció constant per part de pares i a la qual el professorat no té accés. És un dels nous escenaris que ha escollit l’assetjament, el de ‘tota la vida’, per reproduir-se i expandir-se. Però la seu, el nucli, continua sent el mateix de sempre. El seu naixement continua produint-se a les escoles.

El 30% dels joves consideren que han patit bullying en alguna ocasió. Es tracta de quatre de cada deu joves d’entre 10 i 16 anys.

Allà, mitjançant una enquesta, s’ha pogut saber que el 30% consideren que han patit ‘bullying’ en alguna ocasió. Es tracta de quatre de cada deu joves d’entre 10 i 16 anys. La xifra, tal com ha indicat Royo, “és important”. Però, realment, què s’entén per assetjament o ‘ciberbullying’? Hi ha alguna manera ‘ràpida’ d’identificar-lo? Royo assegura que, en certa manera, sí. A la guia preventiva que s’ha presentat durant la jornada d’aquest dimecres per a pares, mares, docents i alumnes, s’especifiquen tres condicions. La primera d’elles és la reiteració de l’abús, la segona la indefensió i, la darrera, que hi hagi una voluntat de fer mal.

Però l’assetjament no sempre és fàcil de detectar. Com ja es va indicar en la jornada amb els alumnes, i tal com s’ha reiterat durant la sessió d’aquest dimecres amb els adults, existeix la llei del silenci. Això per començar. És la por a parlar per convertir-se en víctima. A banda, tal com indica Ubieto, no existeix un perfil concret ni d’assetjador ni d’assetjat. “No hi ha cap perfil nítid, però sí condicions que es repeteixen”. Per la banda de l’abusador, una necessitat de sotmetre, ja sigui per problemes propis, per descarregar frustracions o per altres motius socials. Per la part de la víctima, es dóna, tal com indicava també Royo, una indefensió. Una incapacitat de respondre a aquesta intimidació.

Actualment, segons ha explicat Ubieto, existeixen diferents mètodes per tal de solucionar aquestes situacions. Fins i tot, aplicacions. Però, és important treballar a fons amb les dues bandes quan es detecta un cas de ‘bullying’. I, sobretot, encara és més important treballar en la prevenció. En evitar que s’arribi a aquest punt. En tenir l’ull clínic per detectar quan una broma es pot arribar a convertir en un abús reiterat. I, en aquesta ocasió, la responsabilitat cau sobre els adults. En aquest sentit, la guia preparada per Amalgama7 busca donar les eines necessàries i evitar caure en els errors típics.

“Han pogut veure com es treballa l’assetjament en altres centres i han exposat els mètodes propis”, ha explicat Vilarrubla, “així poden aplicar altres mesures que desconeixien a les seves aules”

Per completar la jornada, aquest dimecres a la tarda s’ha celebrat una trobada de professors per tractar aquest àmbit. Ha estat, segons ha indicat la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, un intercanvi d’experiències. “Han pogut veure com es treballa l’assetjament en altres centres i han explicat els mètodes propis”, ha explicat Vilarrubla, “així poden aplicar altres mesures que desconeixien a les seves aules”. Una cinquantena de professors de totes les escoles i de tots els sistemes educatius del país han aprofitat l’absència d’alumnes per continuar treballant en una tasca que s’acumula a les moltes responsabilitats que ja tenen. La prevenció de l’assetjament, i el fi d’aquestes situacions, sempre recaurà sobre la figura adulta a càrrec.

Etiquetes

Comentaris

Trending